Η Μαρία Θεοδωρίδου στην εξ αναβολής ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν χτίζει ανοσία αγέλης απέναντι στη μετάδοση του ιού, καθώς η προφύλαξη από τη λοίμωξη φτάνει μόλις στο 50%. Αντίθετα η τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική απέναντι σε σοβαρή νόσηση και θάνατο με 95% έπειτα από δύο εβδομάδες.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε ακόμα ότι χρειαζόμαστε εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού.
Από την πλευρά του ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προανήγγειλε μέτρα για τους υγειονομικούς που δεν έχουν προχωρήσει και στην τρίτη δόση του εμβολίου αλλά και το ξεκίνημα των εμβολιασμών και με το πέμπτο διαφορετικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τις αρχές Μαρτίου.
Μαρία Θεοδωρίδου: «Προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα. Για την παραλλαγή Όμικρον είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχει συσσωρευτεί. Εξ αρχής απασχολούν δύο ιδιότητές του. Η μεταδοτικότητα και η ανοσιακή διαφυγή. Θα αναφερθώ στην ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της τρίτης δόσης και την επίδρασή της σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό Όμικρον και την αποτελεσματικότητα από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης είναι της τάξης του 50% για τη μείωση των λοιμώξεων. Είναι απογοητευτικό που το εμβόλιο δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση. Σχετικά με τη θνητότητα. Η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες. Με δύο δόσεις το ποσοστό είναι 59%. Και με την Όμικρον με την τρίτη δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε στη Δέλτα. Για την εισαγωγή στο νοσοκομείο η αποτελεσματικότητα. Η μείωση των εισαγωγών είναι 68% με τρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90% με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.
Περιοχές όπως η Ευρώπη με ψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξημένα κρούσματα αλλά χαμηλό ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων. Στις ΗΠΑ με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και 24% τρίτη δόση, έχουν αυξημένο αριθμό εισαγωγών. Αποτελεί μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο που παρασκευάστηκε για το αρχικό στέλεχος μετά από τόσους μήνες που κυκλοφορεί και προκαλεί εκατομμύρια λοιμώξεις να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό. Σχετικά με την Όμικρον 2 όπως έχουμε ακούσει τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως η μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά δεν αυξάνει νοσηλείες και θανάτους.
Σκεπτικοί οι επιστήμονες για την τέταρτη δόση. Επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική. Αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση στην ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Χρειάζονται νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση. Ένα θέμα με την ευρεία διασπορά έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία είναι το σύνδρομο long covid. Είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, υποστηρίζεται ότι ευθύνεται σε αντίδραση στον ιό και εμφανίζεται τέσσερις εβδομάδες μετά με συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών. Το θέμα του long covid απασχολεί την επιστήμη. Χαρακτηρίζουν πολύ ισχυρό παράγοντα υπέρ του εμβολιασμού το να αποφύγει κανείς τη long covid.».
Μάριος Θεμιστοκλέους: «73,8% με μια δόση τουλάχιστον. Το 69,8% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Αναμνηστική δόση 87,2% των δικαιούχων. 12.000 άνω των 60 ετών έχουν ραντεβού και άλλες 12.000 για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ’ οίκον από την έναρξη 110.000 αιτήσεις. Περισσότερες από 100.000 εμβολιασμοί στα σπίτια. Novavax η χώρα μας θα παραλάβει Φεβρουάριο και Μάρτιο περισσότερες από 400.000 δόσεις, θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα σε συγκεκριμένα σημεία από τις αρχές Μαρτίου».
Υγειονομικοί χωρίς τρίτη δόση: «Απαντήθηκε από τον υπουργό, έθεσε για τους 6.200 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το μέτρο της τρίτης δόσης δεν έχει σχέση με την αναστολή. Όσοι από τους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση δεν μπορούν να εισέρχονται στην εστίαση, αλλά τα μέτρα που θα χρειάζονται για να μπουν στα νοσοκομεία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».
Όμικρον – 2, εμβόλια: «Η Όμικρον – 2 από τους επιδημιολόγους δεν θεωρείται ότι θα αλλάξει -μπορεί να επικρατήσει- αλλά δεν θα αλλάξει ως προς την βαρύτητα της νόσησης. Δεν θα έχουμε αυξημένους θανάτους ή εισαγωγές. Η μεταδοτικότητα μπορεί να είναι πιο μεγάλη. Είναι κάτι που δεν απασχολεί και δεν έχω δει να ενέχεται στην απόφαση για τέταρτη δόση για την οποία και στο Ισραήλ υπήρχε μεγάλος δισταγμός. Θα περιμένουμε να δούμε, αλλά νομίζω ότι τα ποσοστά που δείξαμε με την τρίτη δόση, δεν αφήνουν περιθώριο ότι μια τέταρτη δόση θα προσφέρει πολλά περισσότερα.
Δεν θα διακινδυνεύσω πρόβλεψη για το πότε τελειώνει η πανδημία. Η Όμικρον προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και θανάτους».
Δείτε την ενημέρωση: