Διάφορα - Οικονομία

Άμεσες συνέπειες του πολέμου οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής και στην ενέργεια (vid)

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ραγδαίες αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά αλλά και στην ενέργεια.

Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία.

«Οι συνέπειες του πολέμου έναι άμεσες και μεσοχρόνιες και αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλον τον πλανήτη. Ο πόλεμος επιδεινώνει τα πράγματα. Από πέρσι υπήρχαν οι ενδείξεις ενός πληθωρισμού, αλλά το ζήτημα είναι ότι ο πόλεμος είναι «το κερασάκι στην τούρτα» αυτής της εξέλιξης και φυσικά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τη Ρωσία αλλά πλήττουν πολύ περισσότερο κόσμο», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχουν εικονομετρικές αναλύσεις ότι στη Ρωσία η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη, ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει στο 20%, η διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος έχει ήδη αρχίσει και είναι πάρα πολύ σημαντική, και βεβαίως, η μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας θα είναι στο 2,5 % στο 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.

«Ο πληθωρισμός από το 6,3% που ήταν τον Ιανουάριο είναι βέβαιο ότι θα φτάσει το 7% τον επόμενο διάστημα. Πότε θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες της προσφοράς αλά και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος είναι οι δύο παράγοντες που θα ρυθμίσουν την πορεία του πληθωρισμού» σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας.

Ευρωπαϊκή λύση
«Δύο δρόμοι υπάρχουν, η μείωση του ΦΠΑ αλλά αυτό σημαίνει μείωση εσόδων, και επίσης να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις πράγμα που και αυτό σημαίνει αύξηση των εξόδων. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση με ένα ενιαίο ταμείο αλληλεγγύης σε χώρες που δεν έχουν αρκετά δημοσιονομικά μέσα, κάτι ανάλογο με το ταμείο ανάκαμψης, διαφορετικά τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected