Διάφορα - Οικονομία

Ο Πούτιν επισπεύδει την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια! Τι σημαίνει για τις “εχθρικές” χώρες

Μια νέα ίντριγκα στροβιλίζεται γύρω από το αέριο. Η Ρωσία σκοπεύει να μεταφέρει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο με την Ευρώπη σε ρούβλια το συντομότερο δυνατό. Την αντίστοιχη εντολή έδωσε σήμερα ο Πούτιν στην Gazprom.

«Δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και να λαμβάνουμε πληρωμή σε δολάρια και ευρώ», είπε ο Πούτιν. Κάτι που σε γενικές γραμμές είναι λογικό, δεδομένων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.

Δεν είναι όμως μόνο η «αχρηστία» του ευρώ και των δολαρίων στη Ρωσία. Η απόφαση για το φυσικό αέριο ήταν η απάντηση του Πούτιν στο πάγωμα των αποθεμάτων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως είπε ο Πούτιν, «η συλλογική Δύση, παγώνοντας τα ρωσικά αποθέματα, κήρυξε χρεοκοπία στη Ρωσία και έβαλε μια γραμμή στην αξιοπιστία των νομισμάτων της».

Τόσο το ρούβλι όσο και το φυσικό αέριο αντέδρασαν αμέσως στη δήλωση του Πούτιν. Το ρούβλι στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύθηκε κάτω από τα 100 ρούβλια ανά δολάριο για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου.

η συνέχεια στο pentapostagma.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected