Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Δεν ήταν σωτηρία τα 13€ επιδότηση για τα καύσιμα αλλά έπρεπε να δοθούν πριν το Πάσχα

Το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει το έκτακτο επίδομα στα καύσιμα κίνησης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Την επόμενη μέρα οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα στήριξης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία ενεργοποίησης της πλατφόρμας για την έκδοση της κάρτας καυσίμων τις αρχές του Απριλίου.

Οι ημέρες και οι εβδομάδες πέρασαν και η ψηφιακή κάρτα καυσίμων παραμένει άφαντη, με τον Γιάννη Οικονόμου να αποδίδει την καθυστέρηση σε τεχνικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ότι η σχετική πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη. Οι τράπεζες όμως που θα εξέδιδαν τις κάρτες καυσίμων δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, λόγω και των αργιών του Πάσχα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα γίνει τελικά την Τρίτη του Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η επιδότηση δεν είναι διαθέσιμη πριν την έξοδο των εκδρομέων.

Τα ποσά επιδότησης ανά κατηγορία
Την κάρτα καυσίμων δικαιούνται οι κάτοχοι αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου για κάθε έναν από τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, με 22 λεπτά το λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 27 λεπτά για τη νησιωτική.

Έτσι λοιπόν, το συνολικό ποσό της επιδότησης και για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε 50 ευρώ για τους κατοίκους νησιών. Τα αντίστοιχα ποσά για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών είναι 30 και 35 ευρώ. Για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα αντί για κατάθεση της επιδότησης στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα δοθεί επιπλέον ποσό 5 ευρώ.

Η προθεσμία για τη χρήση της κάρτας καυσίμων
Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η Ιουλίου 2022. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας αυτής θα απενεργοποιείται και το υπόλοιπο ποσό θα επιστρέφει στο δημόσιο.

*gazzetta.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected