Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Πλησιάζει το 10% ο πληθωρισμός!

Νέο κύμα ακρίβειας έπληξε την Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα ήταν πιο έντονο τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Απρίλιο τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών έφτασε στο 9,4%, από 8% τον Μάρτιο, ενώ συνολικά ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν στείλει στοιχεία η άνοδος ήταν 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Η άνοδος παραμένει σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Η άνοδος τιμών στην Ελλάδα ήταν η 6η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη.
Τον Μάρτιο η άνοδος του ελληνικού εναρμονισμένου δείκτη ήταν 8%, ενώ αυξήθηκε κατά 6,3% τον Φεβρουάριο, κατά 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο. Συνεχίζεται, με άλλα λόγια, η επιτάχυνση της ανόδου του ελληνικού πληθωρισμού και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα.

Πλέον, δεν αποκλείεται διψήφια άνοδος στο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ (10 Μαΐου). Ο λόγος για τον εγχώριο δείκτη που έχει άλλη στάθμιση (σ.σ. με βάση τα ελληνικά δεδομένα κατανάλωσης). Αντιθέτως ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο «εθνικός» πληθωρισμός, δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών για τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκε κατά 8,9%, έναντι 8% του εναρμονισμένου.

Μέσος πληθωρισμός 2022 πιθανόν και άνω του 5,5%
Μάλιστα χθες για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ είπε ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχουν πληγεί σημαντικά και «ροκανίζονται» από τον πληθωρισμό. «Σας προϊδεάζω ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι για μέσο πληθωρισμό που πιθανόν να υπερβεί και το 5,5% το 2022. Άρα μια παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας. Πιθανότατα χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού ή θριαμβολογίας ένας πληθωρισμός της τάξης του 5,5% ετησίως. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε (σ.σ. οι νέες προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στον πολυετή προϋπολογισμό που είναι στο δρόμο για τις Βρυξέλλες).

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και διαχέονται στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας. Στο 38% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Απρίλιο έναντι 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 3,8% ήταν στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 9,2% από 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected