Κατηγορίες
Διάφορα

Η Δήμαρχος της Γαύδου “ξήλωσε” τις καλύβες των “survivors”! (vid)

Στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας, στη Γαύδο, είχαν βρει καταφύγιο “ερημίτες” που αποφάσισαν να απαρνηθούν τις ανέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας και να γίνουν ένα με τη φύση. Οι survivors του νησιού ζούσαν στις παραλίες σε αυτοσχέδιες καλύβες έχοντας μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους.

Το θέμα ανέδειξε η εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ το βράδυ της Πέμπτης. Οι ερημίτες της Γαύδου, μίλησαν για τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Μια ημέρα μετά, το πρωί της Παρασκευής, οι αυτοσχέδιες κατοικίες των ανθρώπων αφαιρέθηκαν με απόφαση του Δήμου του νησιού.

Η δήμαρχος της Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη ανέφερε «Σήμερα αφαιρέθηκαν οι καλύβες που βρίσκονταν στις παραλίες της Γαύδου. Δεν είναι μια κίνηση που αποφασίστηκε σήμερα και είναι άσχετο από την προβολή της χθεσινής εκπομπής. Είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθούμε καιρό, κάνοντας πολλές ενέργειες. Μάλιστα εδώ και δυο χρόνια το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος όταν μπαίνει στην επίσημα σελίδα του δήμου Gavdos.gr είναι “SOS βοηθήστε μας να σώσουμε τις αμμοθίνες με τα κέδρα”.

Οι πρόχειρες κατασκευές αυτές που έχουν αναγερθεί στις παραλίες του νησιού και από τη μια μεριά υποβαθμίζουν το περιβάλλον και από την άλλη ελλοχεύουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι δάση καλύπτουν το 80% της έκτασης του νησιού και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος».

«Η δημοτική αρχή οφείλει να διατηρεί το περιβάλλον καθαρό, χωρίς σκουπίδια και από την άλλη να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς. Αυτές οι κατασκευές των “survivors” και η διαμονή τους στις παραλίες για μένα είναι παρασιτικές συμπεριφορές και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Όπως δεν γίνεται να στήσει κάποιος μια σκηνή στην Κνωσό και να παραμείνει εκεί, έτσι δεν γίνεται να μπορεί να το κάνει στη Γαύδο επειδή το νησί βρίσκεται μακριά. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι κάτοικοι του νησιού είναι λίγοι ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τον τόπο τους. Οι υπηρεσίες φυσικά είναι ενημερωμένες για την κατάσταση και ξέρουν τι γίνεται».

Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι από τον “θετικό τρόπο” που παρουσιάστηκε αυτός ο τρόπος ζωής
Παράλληλα η κ. Στεφανάκη ανέφερε στο Flashnews.gr ότι «Οι κάτοικοι δεν αντιμετωπίζουν θετικά την παραμονή αυτών των ατόμων στις συγκεκριμένες κατασκευές-παράγκες. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Αυτοί οι ίδιοι αυτο-αποκαλούμενοι κάτοικοι της Γαύδου βγαίνουν και παρουσιάζουν με θετικό τρόπο τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής γιατί μάλλον έτσι τους βολεύει. Οικειοποιούνται ένα κοινόχρηστο χρόνο, τον βάζουν σε κίνδυνο, δεν αφήνουν να είναι εύκολα προσβάσιμος στους υπόλοιπους. Όλα τα παραπάνω δεν είναι κοινωνικά αποδεκτά. Εγώ σαν δήμαρχος του τόπου οφείλω να κάνω ορισμένες ενέργειες για να τον προστατεύσω».

Η δήμαρχος δήλωσε απογοητευμένη σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στην χθεσινή εκπομπή ο τρόπος ζωής και η διαμονή αυτών των ανθρώπων «Σήμερα δέχτηκα παρά πολλά αρνητικά σχόλια από τους κατοίκους που μένουν εδώ. Είναι πολύ απογοητευμένοι και πικραμένοι για τον θετικό τρόπο που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή η διαμονή αυτών των ανθρώπων στις παραλίες του νησιού. Δεν μιλάμε για τους ανθρώπους φυσικά που ζουν στο νησί και έχουν χτίσει τις ζωές τους. Μιλάμε για εκείνους που έχουν οικειοποιηθεί το δάσος, τον αρχαιολογικό χώρο ζουν στο δάσος και εκδηλώνουν μάλιστα εκεί, κάποιες φορές, διαφορές παραβατικές συμπεριφορές».

Μάλιστα η κ. Στεφανάκη τόνισε ότι «ο θετικός τρόπος που παρουσιάστηκε ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής στις παραλίες της Γαύδου δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Επιπλέον αναφέρει ότι «Ο Γερμανός που εμφανίστηκε στη χθεσινή εκπομπή πρέπει να έχει ήδη φύγει από το νησί».

Μέσα στα τελευταία χρόνια η κα. Στεφανάκη «Έχει μιλήσει με τους ανθρώπους αυτούς καθώς πολλές φορές σε επισκέψεις της στις παραλίες και στα δάση του νησιού τους συναντούσε και καθάριζε μάλιστα και τυχόν σκουπίδια που έβρισκε στην πορεία της».

Ο τόπος έχει ανάγκη από νέους κατοίκους
Όπως τόνισε η κ. Στεφανάκη «Κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε το νησί μας. Όποιος θέλει να έρθει στη Γαύδο να δουλέψει να δημιουργήσει να χτίσει τη ζωή του είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι αυτή η συμπεριφορά. Να οικειοποιείσαι δηλαδή τους φυσικούς πόρους του τόπου, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους προς ίδιον όφελος, να παρασιτείς σε αυτούς τους τόπους και να έχεις παραβατική συμπεριφορά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και ο τόπος έχει ανάγκη από παραγωγικό κόσμο».

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected