Νέα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της μελέτης του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσίρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα.
Οι δύο επιστήμονες, μετά από τον ορυμαγδό αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η περσινή τους δημοσίευση, μελέτησαν την περίοδο Σεπτέμβρης 2021 – Απρίλης 2022 [διαβάστε τη ΕΔΩ], με τα συμπεράσματα να καταγράφουν αύξηση κατά 21% της θνησιμότητας, αλλά και συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ.
Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).
«Σφαγή» για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ
Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%.
Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Οι δύο καθηγητές καταγράφουν στη μελέτη τους ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.
Ενδεικτικά μερικές αναρτήσεις του Θ. Λύτρα σχετικά με τη νέα μελέτη
1⃣ Επιβεβαιώνει *πλήρως* τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011 vs 6.282).
Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης. pic.twitter.com/8jkOQ4sHxo— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
…αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ΗΔΗ να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει.
Εκεί δε παίζει περαιτέρω ρόλο ο εμβολιασμός, όπως είναι λογικό και προφανές.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
3⃣ Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται **επιδείνωση** της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την… pic.twitter.com/dqLY8lhbZr
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
*Με στοιχεία από Πρώτο Θέμα και Εφημερίδα των Συντακτών