Κατηγορίες
Αθλήματα

Είμαι Άτομο με Αναπηρία. Γιατί να αθληθώ;

Περίπου το 15% το γενικού πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια αναπηρία, σωματική, πνευματική ή αισθητηριακή κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι, αγνοούν είτε γιατί η αναπηρία κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες και ταμπού της κοινωνίας, είτε γιατί απλά δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν “την μεγαλύτερη μειονότητα” αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζει εμπόδια και φραγμούς σε πολλές πτυχές της κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ΑμεΑ, να μην έχουν ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, όπως στην εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική φροντίδα, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την δικαιοσύνη και τη συμμετοχή στα πολιτικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της περιοχής που ζουν.

Ο Προσαρμοσμένος Αθλητισμός (ΠΑ), αναφέρεται στην κίνηση, την σωματική δραστηριότητα και τα αγωνίσματα, στα οποία ειδική έμφαση δίνεται στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των ειδικών πληθυσμών, όπως Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και Άτομα Τρίτης Ηλικίας. Στόχος του ΠΑ είναι να ενθαρρύνονται όλα τα άτομα αυτά να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε τακτά διαστήματα κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Πρόκειται για Φυσική Δραστηριότητα ως μέσο αναψυχής, άθλησης, θεραπείας, καλής φυσικής κατάστασης ή έκφρασης. Ο ΠΑ αναπτύσσεται και εκτελείται με τις απαιτούμενες κατά περίσταση προσαρμογές των ασκήσεων, του κινητικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, του εξοπλισμού και των κανόνων και των κανονισμών του κάθε αθλήματος. Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε ότι ο Προσαρμοσμένος Αθλητισμός είναι η τέχνη και η εξειδίκευση του να διαχειρίζεσαι προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες προωθώντας τη συμμετοχή Ατόμων με Αναπηρία στη φυσική αγωγή. Σχετικές με τον ΠΑ επιστήμες είναι η Βιοκινητική, η Αθλητική Ψυχολογία και Αθλητική Κοινωνιολογία η Εργοφυσιολογία και η Κινητική Συμπεριφορά.

περισσότερα στο r4rehab.blogspot.com

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected