Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός στρατού παγκόσμιας κλάσης την Κυριακή στα εγκαίνια του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Στην ομιλία του που διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες πολύ μικρότερη από τις σχεδόν τρεισήμισι ώρες στο συνέδριο του 2017 – ο Xi περιέγραψε τα πέντε χρόνια από την τελευταία συνεδρίαση του κόμματος ως “εξαιρετικά ασυνήθιστα και ανώμαλα”. «Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές», είπε ο Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας για «δυνητικούς κινδύνους» και γιατί πρέπει να είμαστε «έτοιμοι για τα χειρότερα σενάρια».
«Προσαρμόσου και να είσαι προετοιμασμένος να αντέξεις τους δυνατούς ανέμους, τα τραχιά νερά και ακόμη και τις επικίνδυνες καταιγίδες», είπε ο Σι σε 2.300 αντιπροσώπους του κόμματος που ήρθαν στο Πεκίνο από όλες τις επαρχίες της Κίνας, μετέδωσε το DPA.
Ζήτησε την ενίσχυση της ικανότητας διατήρησης της εθνικής ασφάλειας, διασφάλισης της παροχής τροφίμων και ενέργειας, διασφάλισης των αλυσίδων εφοδιασμού, βελτίωσης της ικανότητας αντιμετώπισης καταστροφών και προστασίας προσωπικών πληροφοριών, σύμφωνα με την Agerpres. Ο Πρόεδρος Τζινπίνγκ κάλεσε τη χώρα να ακολουθήσει αποφασιστικά την ηγεσία του κόμματός του για να αναζωογονήσει το κινεζικό έθνος και να επεκτείνει τον «σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά». «Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα», είπε. Σε διεθνές επίπεδο, ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε για «τεράστιους κινδύνους και προκλήσεις».
Μίλησε επίσης για «πρωτοφανείς παγκόσμιες αλλαγές τον περασμένο αιώνα». Έκανε σαφή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι Τζινπίνγκ και τόνισε ότι το Πεκίνο απορρίπτει μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία» στις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε κάθε μορφή ηγεμονίας και πολιτικής εξουσίας, στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, στις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και στα διπλά μέτρα και μέτρα».
«Η Κίνα ακολουθεί αποφασιστικά μια ανεξάρτητη και ειρηνική εξωτερική πολιτική», επέμεινε ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανέφερε τις λέξεις «ασφάλεια» ή «ασφάλεια» 73 φορές, από 55 φορές το 2017, σύμφωνα με μεταγραφές του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, και είπε ότι η χώρα θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ικανότητας στρατηγικής αποτροπής. Συγκριτικά, ο πρόεδρος ανέφερε την λέξη «μεταρρυθμίσεις» 16 φορές στην τηλεοπτική του ομιλία την Κυριακή, πολύ λιγότερες από τις 70 αναφορές πριν από πέντε χρόνια, σημειώνει το Reuters.
Ο Σι επιβεβαίωσε την υποστήριξη για τον ιδιωτικό τομέα και το να επιτρέπει στις αγορές να διαδραματίσουν βασικό ρόλο καθώς η Κίνα τελειοποιεί ένα «σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα» και προωθεί την «κοινή ευημερία». «Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα της αγοράς… χωρίς δισταγμό να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε το σύστημα δημόσιας ιδιοκτησίας, να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε χωρίς δισταγμό την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, να εκμεταλλευτούμε πλήρως τον αποφασιστικό ρόλο της αγοράς στην κατανομή των πόρων και ας κάνουμε καλύτερη αξία ο ρόλος της κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας:
«Μέσα από συνεχή αγώνα, πραγματοποιήσαμε το χιλιετές όνειρο του κινεζικού έθνους για μέτρια ευημερία». Στη δεκαετία του στην εξουσία, ο Xi, τώρα 69 ετών, οδήγησε την Κίνα σε μια όλο και πιο αυταρχική πορεία που έδινε προτεραιότητα στην ασφάλεια, τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας στο όνομα της «κοινής ευημερίας», σε μια πιο δυναμική διπλωματία, έναν ισχυρότερο στρατό και την εντατικοποίηση της πίεσης να προσαρτήσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταιβάν, γράφει το Reuters.
η συνέχεια στο pentapostagma.gr