Κατηγορίες
Διάφορα

Oι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης προχωρούν σε δημοψήφισμα για μετεγκατάσταση ή όχι του χωριού τους!

Να αποφασίσουν για το μέλλον του χωριού τους καλούνται σήμερα Κυριακή οι 1.400 κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης, σε δημοψήφισμα που θα αποφασίσουν αν θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τη μετεγκατάσταση του χωριού ή θα δεχτούν το εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε η πολιτεία.

Όπως αναφέρει το Pena Press, το χωριό έχει περικυκλωθεί από ορυχεία λιγνίτη και αποθέσεις τέφρας. Η ΔΕΗ έχει δεσµεύσει την καλλιεργήσιµη γη της Ακρινής, στερώντας από τους κατοίκους το βασικό εισόδηµά τους προκειµένου να εξορύξει τον υπόγειο λιγνίτη, αλλά αρνείται τώρα να απαλλοτριώσει και τον οικισµό, αφού δεν υπάρχουν εκµεταλλεύσιµα αποθέµατα κάτω από αυτόν.

Σε συµπαράσταση των κατοίκων έσπευσε και το Περιφερειακό Συµβούλιο ∆υτικής Μακεδονίας, µε το σύνολο των παρατάξεων να καταγγέλλει τη ∆ΕΗ για εµπαιγµό και να της ζητά να τηρήσει τον ψηφισµένο νόµο.

Με βάση τον νόµο, λοιπόν, η Ακρινή πρέπει να µετεγκατασταθεί, µε έξοδα 50% της ∆ΕΗ και 50% του κράτους, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και βιωσιµότητας. Το ορυχείο περνάει παράλληλα µε το χωριό, σε απόσταση µερικών εκατοντάδων µέτρων από τα πρώτα σπίτια, και αναµένεται να πλησιάσει περισσότερο από την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας, ενώ σε ακόµη µικρότερη απόσταση βρίσκονται οι αποθέσεις τέφρας και αδρανών υλικών.

Οι πηγές που υδροδοτούν τον συγκεκριµένο οικισµό και άλλους τρεις γειτονικούς (Άγιο ∆ηµήτριο, Ρυάκιο, Κοιλάδα) έχουν µολυνθεί µε εξασθενές χρώµιο και στις 8 Ιανουαρίου αναµένεται να καθίσουν στο εδώλιο τέσσερα στελέχη της ∆ΕΗ µε βάση πόρισµα επιστηµονικής οµάδας του ΑΠΘ το οποίο ‘δείχνει’ ως υπεύθυνες για τη µόλυνση τις αποθέσεις τέφρας.

Οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι που “πνίγονται” από τις δραστηριότητες της ∆ΕΗ, έχασαν και τα χωράφια τους, τα οποία δεσµεύτηκαν. Ο νόµος, ωστόσο, δεν έχει ακόµα εφαρµοστεί, καθώς δεν έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό ∆ιάταγµα για την έναρξη της µετεγκατάστασης.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected