Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά με αυξήσεις «φωτιά»! (vid)

Νέες τσουχτερές αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι καθ’ οδόν, καθιστώντας το καλάθι των καταναλωτών ακόμα πιο «βαρύ κι ασήκωτο», όχι λόγω ποσότητας, αλλά λόγω ακρίβειας.

Ο οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής μίλησε στο MEGA για το θέμα της ακρίβειας που θα απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Νέο κύμα ακρίβειας
«Το δεύτερο κύμα ακρίβειας που έρχεται τώρα οφείλεται σε πράγματα που έχουν γίνει 3-4 μήνες, γιατί στην οικονομία δεν πατάμε ένα κουμπί κι μεταφέρονται οι αυξήσεις ή οι μειώσεις αντίστοιχα, στις τιμές, υπάρχει μία διαδικασία.

Και όταν μιλάμε για αγροτική οικονομία, που παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η συγκομιδή, ο θερισμός, οι εργασίες των αγροτών, η αύξηση των προϊόντων οφείλεται στο ότι οι αγρότες είχαν παράγει πάρα πολλά αγαθά με πανάκριβες τιμές diesel όλη την προηγούμενη αγροτική χρονιά.

Τώρα έρχονται αυτές οι αυξήσεις και υπάρχουν τιμές οι οποίες ήταν κρατημένες. Δηλαδή σκόπιμα κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πουλούσαν με «συμπιεσμένα» περιθώρια κέρδους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί».

Τιμές-«φωτιά»
«Εάν πάρουμε για παράδειγμα τις αυξήσεις στα σιτηρά έως και 19%, τα κρέατα 17%, τα ψάρια και τα αυγά είχαν και αυτά μία άνοδο, πήραν την προηγούμενη φορά τα αυγά γύρω στο 28% και 12-14% τα λαχανικά, τα γλυκά, οι καφέδες και οι χυμοί», ανέφερε.

«Επιπλέον φαίνεται στο ελαιόλαδο. Εάν κάποιος δει την τιμή του παραδοσιακού τενεκέ του 15λιτρου, ο οποίος για παράδειγμα σε άλλες περιοχές το πουλούσαν από 50 έως 70 ευρώ, σε άλλες 55 ευρώ, τώρα, ξεκινάει απ΄ τη βόρεια Ελλάδα από 70 ευρώ και άλλου 75 ευρώ.

Όποιος αγοράσει λάδι απ΄ την καινούρια παραγωγή, δεν θα το πάρει 55 ευρώ αλλά 70 και 75 ευρώ.

Θα έχουμε το επόμενο δίμηνο αυξήσεις στα λαχανικά, κονσέρβες γύρω στο 19%, οι σάλτσες πάσης φύσεως άλλο ένα 25-30%, το ρύζι θα αυξηθεί 15%,

Μαρμελάδες, αναψυκτικά, γιαούρτια 10%

Βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές θα αυξηθούν 8-10%

Αύξηση στο μέλι 6-7%

Καφές εσπρέσο θα ανέβει πάνω από 7%

Φασόλια αύξηση πάνω από 7%

Αύξηση στα είδη προσωπικής υγιεινής», υποστήριξε ο κ. Αδαλής.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected