Κύπελλο Ελλάδος

Κύπελλο Ελλάδας : Από το Ηράκλειο στις Σέρρες

Με δύο ομάδες εκτός Super League 1 (Απόλλων Παραλιμνίου, Πανσερραϊκός) και μάλιστα από την ίδια περιφερειακή ενότητα, των Σερρών, σχηματίστηκε η 8άδα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Άλλες δύο φορές στην ιστορία της διοργάνωσης έχει συμβεί να εκπροσωπείται πόλη της περιφέρειας από δύο ομάδες και σε αμφότερες ήταν το Ηράκλειο: το 1985-86 με τον ΟΦΗ και τον Εργοτέλη και το 1987-88 με τον ΟΦΗ και τον Ηρόδοτο. Ο ΟΦΗ ήταν ομάδα Α’ Εθνικής και οι συμπολίτες του έπαιζαν στην Γ’ Εθνική. Η διαφορά με την αντίστοιχη επίδοση των Σερρών, λοιπόν, είναι ότι και η δύο ομάδες τους δεν αγωνίζονται στην κορυφαία κατηγορία – στην Γ’ Εθνική ο Απόλλων Παραλιμνίου και στην Super League 2 o Πανσερραϊκός.

Πάλι αντίπαλοι οι φιναλίστ
Αφού πέρασαν με δύο νίκες και χωρίς να δεχτούν γκολ τα εμπόδια Καλαμάτας και Βόλου, αντίστοιχα, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός θα βρεθούν αντίπαλοι, οκτώ μήνες μετά τον τελικό της περασμένης σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός μάλιστα συμπλήρωσε οκτώ αγώνες στο Κύπελλο χωρίς να έχει δεχτεί γκολ. Ο ΠΑΟΚ για όγδοη σεζόν στη σειρά βρίσκεται στα προημιτελικά, με τις επτά προηγούμενες να έχει αντίστοιχες προκρίσεις και στα ημιτελικά, ενώ στις πέντε από αυτές ήταν και στον τελικό.

2 στα 3
Για δεύτερη φορά στα τρία τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός και ο Άρης ζευγαρώνουν στο Κύπελλο και μάλιστα στα προημιτελικά. Στην προηγούμενη φάση, επιβεβαίωσαν το χαρακτήρα του φαβορί με Ατρόμητο και Λεβαδειακό:

– ο Ολυμπιακός πέτυχε έξι γκολ, τα μισά από αυτά με τον Μαρσέλο, που έχει ξεκινήσει βασικός μόνο σε αυτά τα δύο παιχνίδια Κυπέλλου!
– ο Άρης είναι για τέταρτη φορά στη σειρά στους “8”, κάτι που είχε να κάνει από το 1981. Ωστόσο, στη δεκαετία του ’50 είχε επτά σερί παρουσίες στη φάση αυτή.

Αήττητοι και χωρίς παθητικό
Η ΑΕΚ πέρασε με δύο νίκες επί της ΑΕ Κηφισιάς και χωρίς να δεχτεί γκολ. Μάλιστα με το 3-0 στην OPAP Arena, όπου σκόραραν τρεις ποδοσφαιριστές που παίζουν κυρίως στην ΑΕΚ Β, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έφτασε τις οκτώ νίκες στο νέο της γήπεδο, χωρίς να έχει δεχτεί γκολ στα επτά τελευταία.

Η ΑΕΚ είναι για ένατη σεζόν στη σειρά στα προημιτελικά, με τελευταία απουσία το 2013-14, όταν δεν συμμετείχε όμως στη διοργάνωση, αφού ήταν στην Γ’ Εθνική.

Με δύο νίκες και χωρίς να δεχτεί γκολ από τον Απόλλωνα Πόντου πέρασε και ο πρωτοπόρος του Α’ ομίλου της Super League 2, Πανσερραϊκός. Μάλιστα έφτασε τις επτά διαδοχικές νίκες εκτός έδρας, διευρύνοντας το σχετικό ρεκόρ στην ιστορία του. Ο Πανσερραϊκός έχει πετύχει ήδη 11 γκολ στο Κύπελλο, με τρία από αυτά να τα έχει βάλει ο Κύπριος φορ Ανδρέας Κατσαντώνης, στα τρία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί.

Είναι η τέταρτη παρουσία του Πανσερραϊκού στα προημιτελικά και μάλιστα στις τρεις εξ αυτών ως ομάδα της δεύτερης κατηγορίας.

Ιστορικά ρεκόρ
Η Λαμία απέκλεισε, ύστερα από δύο συναρπαστικά παιχνίδια, την Καλλιθέα και θα είναι για έκτη σεζόν στη σειρά στα προημιτελικά. Μάλιστα ισοφάρισε την επίδοση της Ξάνθης, που είχε πετύχει κάτι αντίστοιχο από το 2005 ως το 2010.

Ο Απόλλων Παραλιμνίου έγινε η πρώτη ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας στην ιστορία του Κυπέλλου, από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που φτάνει στα προημιτελικά. Για να το πετύχει, χρειάστηκε τέσσερις γύρους και πέντε παιχνίδια και μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις πανηγύρισε την πρόκριση εκτός έδρας!

Οι σκόρερ του Κυπέλλου

4 γκολ: Κοσμάς Γκέκας και Γιώργος Γεωργιάδης (Απόλλων Παραλιμνίου), Περικλής Μηνάς (Άγιος Νικόλαος), Βαγγέλης Λαθύρης (Βάρδα).

3 γκολ: Μαρσέλο (Ολυμπιακός), Μπράντον Τόμας (ΠΑΟΚ), Ανδρέας Κατσαντώνης (Πανσερραϊκός), Θωμάς Βασιλείου (Ηλιούπολη), Παναγιώτης Ρωμανίδης (ΠΑΟΚ Κρηστώνης), Νίκος Σκόνδρας (ΠΟ Φήκης), Γιώργος Χαντζής (Αστέρας Σταυρού) και Χρήστος Βάσκος (Πανθρακικός).

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected