Κατηγορίες
Διάφορα

Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία. Απίστευτη μετατόπιση της Αραβικής τεκτονικής πλάκας

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.426 στη χώρα, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει τον απολογισμό των θανάτων σε Τουρκία και Συρία σχεδόν στους 5.000 (μέχρι στιγμής 4.890), μετά από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Μπαράζ ισχυρών μετασεισμών σήμερα
Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία τα ξημερώματα, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Εν συνεχεία, λίγο μετά τις 9 π.μ. (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέος μετασεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα η αραβική τεκτονική πλάκα
Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε, το πρωί της Δευτέρας (06/02) με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

“Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων” υπογράμμισε ο γεωφυσικός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως “δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα”.

Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιβάλλεται από την Αραβική πλάκα, την Ευρασιατική πλάκα και την Αφρικανική πλάκα.

Η κίνηση αυτών των πλακών, οι οποίες είναι ακόμη και σήμερα ενεργές, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται εκατοντάδες σεισμοί κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον Ντολιόνι, αυτά τα συμβάντα “μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα”, όπως και “συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999”.

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected