Διάφορα

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς για την εγκύκλιο Γκάγκα – Πώς “καταργεί” τις ιατρικές ειδικότητες

Καθώς έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων γιατρών τα τελευταία 4 χρόνια και παράλληλα αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που είτε έχουν βγει στη σύνταξη, είτε έχουν παραιτηθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ως αναμενόμενο πολλά νοσοκομεία τόσο των αστικών κέντρων, όσο και της περιφέρειας, αδυνατούν να κάνουν τις προβλεπόμενες εφημερίες.

Όπως αναφέρει το News247, διοικητές υποχρεώνουν τους γιατρούς με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες, τις οποίες μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο.

Αυτό παράλληλα σημαίνει επαγγελματική εξουθένωση, αλλά και προβλήματα για τους ασθενείς, καθώς η επαγγελματική κόπωση κρύβει πάντα λάθη.

Με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία «στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».

Γενικός χειρουργός θα εξετάζει οφθαλμολογικά και γυναικολογικά περιστατικά
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον για τις εφημερίες θα υπάρχουν οι δύο βασικές ειδικότητες, η παθολογική και η χειρουργική, ο οποίες θα κάνουν κοινές εφημερίες.

Πρακτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αυτό βάζει σε κίνδυνο ασθενείς και γιατρούς, καθώς ένας γενικός χειρουργός, θα κληθεί να κάνει εφημερία ορθοπαιδικού, ΩΡΛ, γυναικολόγου και άλλων διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων, δίχως βέβαια να γνωρίζει την ειδικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο, η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κ.ο.κ.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη για τους ασθενείς, που οι γιατροί την παρομοιάζουν με το δυστύχημα των Τεμπών.

«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected