Διάφορα

Ο Πρωθυπουργός αμφισβητεί τον Διεθνή Οργανισμό για την πραγματική μείωση μισθών στην Ελλάδα (vid)

Την έκθεση του ΟΟΣΑ, που αποτυπώνει μείωση του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα το 2022 αμφισβητεί η κυβέρνηση, καθώς έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (δημοσιεύτηκε από την Καθημερινή ΕΔΩ), στην Ελλάδα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Open, επικαλέστηκε ότι η ακρίβεια “κάποια στιγμή θα υποχωρήσει”, ενώ τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού τα 780 ευρώ, οι μειώσεις των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από τον φόρο της γονικής παροχής, είναι μόνιμες ενισχύσεις.

Κληθείς δε να σχολιάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, απάντησε: “Το αμφισβητώ. Το αμφισβητώ και είμαστε σε θέση και σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα εξηγήσει γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία του ‘22. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή”.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πάντως στη συνέχεια ότι: “Είχαμε μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια «ροκανίστηκε» από την αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα το οποίο έγινε σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο του προγράμματος μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.”

Ερωτηθείς στη συνέχεια στο πλαίσιο του briefing, εάν η κυβέρνηση αμφισβητεί ένα διεθνή οργανισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε: “Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Και οι διεθνείς οργανισμοί μπορεί να κάνουν λάθη. Θα εξηγήσουμε στον ΟΟΣΑ ποια στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη ως προς τη μεθοδολογία της έκθεσης”.

Ο κ. Σκέρτσος σχολίασε επίσης: “Βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες αγάπησε τον ΟΟΣΑ ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει σηκώσει ως σημαία ευκαιρίας την έκθεση. Πάλι καλά δηλαδή, γιατί μέχρι πρότινος έλεγε για 40% αφαίμαξη εισοδήματος με βάση ανυπόστατες μελέτες της ΓΣΕΕ, τώρα πήγε στο 7,5%” και υποστήριξε:

“Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει μεθοδολογικά προβλήματα, γιατί βασίζεται σε εκτιμήσεις και όχι σε πραγματικά δεδομένα για τα εισοδήματα και τις αυξήσεις. Το 2022 και το 2023 έχουμε πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% . Ο πληθωρισμός ήταν το 2022 στο 8% και το 2023 στο 4,5%, άρα υπάρχει υπερκάλυψη του πληθωρισμού σε σχέση με τις αυξήσεις των μισθών”.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected