Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Ετοιμάστε τα όργανα να…παίξουν : Μπλόκο Κομισιόν στις επιδοτήσεις για το ρεύμα στην Ελλάδα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει… τέλος στα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, πώς επηρεάζει την Ελλάδα το μπλόκο στις επιδοτήσεις για το ρεύμα.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, σε ότι αφορά την Ελλάδα, πλέον είναι «στον αέρα» η παράταση του μηχανισμού των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και των επιδοτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, στην οποία προχώρησε μονομερώς (όπως είχε το δικαίωμα) η χώρα με απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρέπει να παραταθούν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή το πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά 5%.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι κυμάνθηκε μεταξύ 0,5% και 15% σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς και πως «δεν βλέπει την ανάγκη παράτασης των μέτρων μείωσης της ζήτησης που ορίζονται στον κανονισμό του Συμβουλίου». Μάλιστα, η Επιτροπή χαρακτηρίζει… προκλητική τη μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια, την οποία συνδέει με τις καιρικές συνθήκες και τις υψηλές τιμές.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η Επιτροπή προτείνει να μην παραταθούν, καθώς «υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές», αλλά αφήνει περιθώριο αναπροσαρμογής στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της εφόσον υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected