Κατηγορίες
Διάφορα

Πύρινος κλοιός στην Ελλάδα : Έβρος, Ροδόπη, Καβάλα, Εύβοια, Βοιωτία, Κύθνος! (vids)

Μεγάλες διαστάσεις παίρνουν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στον ελληνικό χώρο.

Για ακόμη μια χρονιά, η χώρας μα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις πυρκαγιές, και τους πολίτες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής περιουσιών και γης.

Στη Βοιωτία μάλιστα, είχαμε έναν ακόμη νεκρό στις φετινές πυρκαγιές, καθώς ένας κτηνοτρόφος προσπάθησε να σώσει τα ζώα του αλλά έχασε τη ζωή του…

Ας δούμε τι συμβαίνει στα μέτωπα :

Έβρος

Τεράστια φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, καίει στον στενό πυρήνα. Οι κάτοικοι του χωριού μαζεύτηκαν στην πλατεία και οργανώνονται. Η περιοχή είναι πολύ δύσβατη και η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη. Ο λόγος που εκκενώνονται τα Λάβαρα είναι οι τρεις εστίες στον οικισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros.gr η μία σβήστηκε, η άλλη καίει στο χωριό κοντά σε αποθήκες με σιτηρά και η τρίτη στο βουνό.

Το μέτωπο στην περιοχή Άβαντα είναι θηριώδες. Αγρότες έχουν ριχτεί στη μάχη και οργώνουν τα χωράφια. Συναγερμός σε όλη τη Θράκη καθώς υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ροδόπη: Καίγονται σπίτια στο χωριό Σώστης – Η στιγμή που ζητούν από το συνεργείο της ΕΡΤ να απομακρυνθεί – «Πρέπει να φύγουμε»

Μέσα στο χωριό Σώστης της Ροδόπης μπήκαν οι φλόγες από την πυρκαγιά και έχουν καεί τα πρώτα σπίτια ενώ απειλούνται και άλλα. Την ώρα που η δημοσιογράφος της ΕΡΤ ήταν ζωντανά στον αέρα και έδινε το ρεπορτάζ στην εκπομπή «ERTNEWS UPDATE» ενημέρωσε τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Κώστα Λασκαράτο ότι ζητούν από το συνεργείο της ΕΡΤ να απομακρυνθεί. «Πρέπει να φύγουμε».

Καβάλα – Καίγονται σπίτια σε Διαλεκτό και Αβραμηλιά

Μαίνεται η φωτιά στο Διαλεκτό Καβάλας όπου νωρίτερα ήχησε το 112 για εκκένωση της περιοχής. Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά καίει σπίτια ενώ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Το όχημα των πυροσβεστών μπήκε μέσα στη φωτιά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να καεί. Οι δύο πυροσβέστες έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης τριών ακόμα οικισμών μέσω του 112. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε σε Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά εκκενώστε με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό».

Για την πυρκαγιά στο Διαλεκτό έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, στο σημείο έσπευσαν αρχικά 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 αεροσκάφος προκειμένου να επιχειρήσουν στη φωτιά αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ολοένα και ενισχύονται. Σημαντική η συνδρομή των εθελοντών της περιοχής, οι οποίοι μαζί με τους κατοίκους σπεύδουν να την περιορίσουν.

 

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας – Άνεμοι μέχρι και 9 μποφόρ

Ένας νεκρός στον Πρόδρομο Βοιωτίας λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο όπου βρήκαν νεκρό τον ηλικιωμένο βοσκό χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο σημείο η πυρκαγιά. Υπήρχαν όμως πυκνοί καπνοί. Πιθανολογείται ότι αυτό συνέβαλε στο να χάσει τη ζωή του. Τα αίτια του θανάτου θα εξακριβωθούν από τη νεκροτομή.

Δήμαρχος Θήβας: «Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς, ιδιαίτερα ισχυροί οι άνεμοι»

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο ήδη έχει εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο».

Νέα μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στα Ψαχνά Εύβοιας – Απειλούνται σπίτια

Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας και σε ετοιμότητα βρίσκεται το Λιμενικό για την περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στα Ψαχνά Ευβοίας σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλοίο του Λιμενικού, ένα όχημα του Λιμενικού από ξηράς όπως και ιδιωτικά σκάφη σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθειά τους.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώνα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Μεγάλες οι ζημιές από τη φωτιά
Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώνα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, όπως επίσης μετέχουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχής και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Φωτιά στην Κύθνο – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά μαίνεται σε χορτολιβαδική έκταση στην Κύθνο, κοντά στην παραλία Σκύλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, για την πυρκαγιά, που έχει εκδηλωθεί σε ξερά χόρτα, έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected