Κατηγορίες
Super League 1 - Μεταγραφές

Σαμουέλε Λόνγκο: Η Ίντερ, ο Ποτσετίνο και η Λαμία (του Παναγιώτη Κωνσταντινόπουλου)

Η φωτογραφία είναι δημιουργία του @__allaboutfootball. Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, dreamonline.gr

Ο Σαμουέλε Λόνγκο έρχεται στη χώρα μας με βαρύ βιογραφικό και αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα της Λαμίας.

Ένας παίκτης με συμμετοχές σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα αγωνιστεί φέτος στη Superleague και τα χαρακτηριστικά του φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στο επιθετικό πλάνο που χτίζει ο Λεωνίδας Βόκολος, το οποίο τουλάχιστον στην εκκίνηση του πρωταθλήματος δείχνει να αποδίδει εξαιρετικά.

Γεννημένος το 1992, στην Ιταλία και με ύψος 1.85 ο νέος επιθετικός της Λαμίας έρχεται στη χώρα μας με ένα αρκετά γεμάτο βιογραφικό, καθώς έχει πολλές συμμετοχές σε Serie A και LaLiga. Πέρσι, πραγματοποίησε μια πολύ παραγωγική σεζόν με τη φανέλα της Ντόρντρεχτ, στη 2η κατηγορία της Ολλανδίας, όπου σκόραρε 12 γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ . Πρόκειται για ένα προϊόν των ακαδημιών της Ίντερ, που δεν πήρε την ευκαιρία του στη μεγάλη ομάδα, παρά το γεγονός πως θεωρούνταν wonderkid, όμως κατάφερε να κάνει μια πολύ αξιόλογη καριέρα.

Ο 31χρονος βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα περσινά του νούμερα και δεν αποτελεί παίκτη που ήρθε στην Ελλάδα για να… κολλήσει τα τελευταία του ένσημα, οπότε αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα της Λαμίας.

Ο Λόνγκο έρχεται από μια αρκετά παραγωγική σεζόν και θα αγωνιστεί σε μία ομάδα που επένδυσε αρκετά χρήματα στην επίθεση της, κυρίως γιατί ο Λεωνίδας Βόκολος έδειξε πως θα μας παρουσιάσει ένα πλάνο με σχετικά επιθετική προσέγγιση. Εκτός αυτού, χαρακτηριστικό της Λαμίας είναι το γεγονός πως όλες οι στημένες φάσεις, ακόμα και αυτές που είναι από απόσταση, έχουν ως στόχο την περιοχή του αντιπάλου και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ευκαιριών.

Ο Ιταλός είναι εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι (5/12 περσινά του γκολ ήταν με κεφαλιά), καθώς έχει καλό άλμα και είναι ικανότατος στις κεφαλιές, οπότε αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους κύριους στόχους των γεμισμάτων. Τέλος, ο νέος επιθετικός της Λαμίας έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια, γεγονός που τον κάνει αρκετά απρόβλεπτο.

Την περασμένη Κυριακή (27/08) έκανε το ντεμπούτο του, στη νίκη (1-0) κόντρα στον Άρη. Εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ομάδα του είχε το προβάδισμα και έπαιξε συνολικά 17 λεπτά, καταφέρνοντας να δείξει πως θα αποτελέσει ένα αρκετά χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα της ομάδας. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που προστάτευε τη μπάλα με το σώμα του, κερδίζοντας φάουλ και χρόνο, ενώ οι μεταβιβάσεις του ήταν άψογες. Το σημαντικότερο είναι πως κατάφερνε να εκμεταλλευτεί τους χώρους και να αποτελεί πάντα μια διαθέσιμη επιλογή για τους συμπαίκτες του.

Σαμουέλε Λόνγκο: Οι ευκαιρίες, οι δανεισμοί και η παραγωγικότητα του στο εξωτερικό

Οι ακαδημίες και η Ίντερ

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, όταν πρωτοξεκίνησε να αγωνίζεται με τη φανέλα των ακαδημιών της Τρεβίζο, όμως η πόρτα για το υψηλό επίπεδο άνοιξε στα 17 του, με την Ίντερ να προχωρά στην απόκτηση του. Την πρώτη του σεζόν εκεί, ο μεγάλος αριθμός παικτών που βρισκόταν στην τότε ομάδα νέων των «Νερατζούρι» δεν θα του επέτρεπε να πάρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής, οπότε βρέθηκε ως δανεικός στην Πιατζέντσα, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Τη δεύτερη σεζόν όμως τα πράγματα πήγαν καλύτερα, καθώς στο πρώτο μισό αγωνίστηκε με την Ίντερ στο πρωτάθλημα νέων της Ιταλίας, όπου σκόραρε δύο φορές σε 11 παιχνίδια, ενώ το δεύτερο μισό τον βρήκε ως δανεικό στην ομάδα νέων της Τζένοα, όπου σε 16 συμμετοχές σκόραρε πέντε γκολ. Η ομάδα νέων της Γένοβας εκείνη τη σεζόν κατάφερε να φτάσει έως και τα ημιτελικά του πρωταθλήματος νέων, έχοντας ως προπονητή στην τελική φάση τον εξαιρετικό Ιβαν Γιούριτς, ενώ ο Λόνγκο είχε ως συμπαίκτη του τον Ρίτσμοντ Μποάκι, ο οποίος πέρσι βρέθηκε στη Λαμία.

Αφού λοιπόν έκανε το «αγροτικό» του, είχε έρθει η ώρα να προσπαθήσει να καθιερωθεί στην Ίντερ. Τη σεζόν 2011/12, ήταν βασικό μέλος της δεύτερης ομάδας, με 14 γκολ σε 28 συμμετοχές, ενώ είχε ήδη χτυπήσει η πόρτα των μικρών εθνικών ομάδων της Ιταλίας. Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη, καθώς σκόραρε τέσσερα γκολ στην τελική φάση και βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο, έχοντας ως συμπαίκτη τον Μάρκο Λιβάγια και προπονητή τον Αντρέα Στραματσόνι. Ως επιβράβευση για την πολύ αποτελεσματική του σεζόν, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τη μεγάλη ομάδα στη Serie A, σε μια ήττα από τη Λάτσιο την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, καθώς συμμετείχε στα προκριματικά του Europa League, ως αλλαγή, σε μια αναμέτρηση κόντρα στη Χάιντουκ Σπλιτ. Βέβαια, η ευκαιρία του για καθιέρωση δεν ήρθε ούτε τότε, καθώς έφυγε δανεικός στην Εσπανιόλ, ώστε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε υψηλό επίπεδο.

Οι πρώτες ευκαιρίες στο υψηλό επίπεδο

Ο πρώτος δανεισμός του σε υψηλό επίπεδο ήταν στην Εσπανιόλ και σίγουρα μπορούμε να πούμε πως είχε θετικό πρόσημο. Μάλιστα, η σεζόν του εκεί ξεκίνησε καταπληκτικά, καθώς κατάφερε να σκοράρει στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, κόντρα σε Λεβάντε και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Συνολικά αγωνίστηκε 18 φορές στη LaLiga, σκοράροντας τρία γκολ και μοιράζοντας δύο ασίστ, ενώ πήρε χρόνο συμμετοχής και στο κύπελλο Ισπανίας.  Προπονητής του εκείνη τη σεζόν ήταν ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος την επόμενη χρονιά βρέθηκε στη Σάουθαμπτον. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς αποτελούσε βασικό μέλος της U21 της Ιταλίας, με την οποία σε συνολικά 17 παιχνίδια σκόραρε τέσσερις φορές.

Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον Ποτσετίνο, δήλωσε κάποια χρόνια αργότερα πως «Το ότι άφησα το πρωτάθλημα της Primavera και την Ιταλία ήταν εξαιτίας του. Με ήθελε και το απέδειξε. Το όνειρο μου πάντα ήταν να παίξω στην Premier League και το να το καταφέρω με αυτόν προπονητή θα ήταν υπέροχο, όμως η Ίντερ είχε άλλα σχέδια».

Τις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές χρονιές περιπλανήθηκε, ξανά ως δανεικός, σε ομάδες της Serie A και της LaLiga. Το πρώτο μισό της σεζόν 2013-14, τον βρήκε στην Ελλάς Βερόνα όταν αυτή είχε στην κορυφή της επίθεσης τον Λούκα Τόνι και στα άκρα τον Ιτούρμπε, όμως δεν πήρε τον χρόνο συμμετοχής που επιθυμούσε και στο δεύτερο μισό βρέθηκε στην Ισπανία και τη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Οι επόμενες δύο χρονιές τον βρήκαν σε Κάλιαρι, με συμπαίκτη τον Νίκολο Μπαρέλα και προπονητή για ένα διάστημα τον Τζιανλούκα Φέστα και Φροζινόνε, αμφότερες στην 1η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, με τις οποίες αποκόμισε μεν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα.

Η Ισπανία ήταν η Ιθάκη του

Τα επόμενα δυο χρόνια κατάφερε να πραγματοποιήσει τις δύο πιο παραγωγικές σεζόν του, αμφότερες στη 2η κατηγορία της Ισπανίας. Αρχικά βρέθηκε στη Χιρόνα, όπου σε 37 συμμετοχές είχε 14 γκολ και δύο ασίστ, ενώ την επόμενη βρέθηκε στην Τενερίφη, σκοράροντας 12 γκολ και δίνοντας μία ασίστ σε 24 παιχνίδια. Στην τελευταία μάλιστα είχε μαζί του τον νυν συμπαίκτη του Άλεξ Μούλα, αλλά και τον γνωστό μας από το πέρασμα του σε Άρη, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, Βιτόλο.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις του άνοιξαν ξανά την πόρτα για τη LaLiga κι έτσι το πρώτο μισό της σεζόν 2018/19 αγωνίστηκε στην Ουέσκα, βρίσκοντας δίχτυα μία φορά σε 15 αναμετρήσεις. Το δεύτερο πέρασμα του από την 1η κατηγορία της Ισπανίας ήταν σύντομο, καθώς στο δεύτερο μισό επαναπατρίστηκε για χάρη της Κρεμονέζε, στη Serie B.

Προετοιμασία με την Ίντερ, γκολ, αλλά… δανεισμός

Η σεζόν 2019/20 ξεκίνησε με τον Σαμουέλε Λόνγκο να συμμετέχει κανονικά στην προετοιμασία της Ίντερ. Μάλιστα, πήρε αγωνιστικά λεπτά σε ένα φιλικό των «Νερατζούρι» κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπου πέρασε στο παιχνίδι στο 65′ και στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης κατάφερε να ισοφαρίσει και να οδηγήσει την αναμέτρηση στη «ρώσικη ρουλέτα», όπου σκόραρε το 5ο πέναλτι. Επιπλέον, αγωνίστηκε και σε ένα φιλικό κόντρα στη Βαλένθια, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 83′, με την Ίντερ να κερδίζει ξανά στα πέναλτι και τον Λόνγκο να σκοράρει πάλι το 5ο. Δυστυχώς, παρά τις θετικές εμφανίσεις στα φιλικά, η ομάδα του Μιλάνου αποφάσισε να τον στείλει ξανά δανεικό.

Επόμενο προορισμός ήταν η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με την οποία πραγματοποίησε 15 εμφανίσεις και σκόραρε μία φορά.

Επιστροφή στη Serie B

Έχοντας χάσει την αποτελεσματικότητα του και με σκοπό να επανέλθει στα γκολ, επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του και τη Βενέτσια, για ακόμη έναν δανεισμό. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, πως όλες οι παραπάνω μεταγραφές του ήταν με τη μορφή δανεισμού, καθώς ο παίκτης όλα αυτά τα χρόνια είχε συμβόλαιο με την Ίντερ. Μιλάμε συνολικά για 11 (!) δανεισμούς. Στην ομάδα της Βενετίας κατάφερε να έχει καλό πρόσωπο, να σκοράρει τέσσερις φορές και να μοιράσει μία ασίστ, σε 17 αγώνες, γεγονός που έπεισε τη Βιτσέντσα να επενδύσει 400.000 ευρώ και να τον αποκτήσει.

Όταν ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την Ίντερ, δήλωσε πικραμένος πως αυτό έπρεπε να έχει γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα και πως οι «Νερατζούρι» δεν τον εμπιστεύτηκαν ποτέ. Στη νέα του ομάδα έκατσε για ενάμιση χρόνο, πραγματοποιώντας συνολικά 34 συμμετοχές και σκοράροντας τέσσερα γκολ. Επιπλέον, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021/22 είχε ένα μικρό πέρασμα ως δανεικός από τη Μόντενα, στη Serie C, με την οποία κατέκτησε την άνοδο.

Ολλανδική δεύτερη ευκαιρία

Το γεγονός πως δεν κατάφερε να παρουσιάσει το καλό του πρόσωπο στα εγχώρια πρωταθλήματα, τον οδήγησαν στο να αναζητήσει μια ευκαιρία στο εξωτερικό κι εκεί εμφανίστηκε η Ντόρντρεχτ, η οποία αγωνιζόταν στη 2η κατηγορία της Ολλανδίας. Ο Λόνγκο κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική σεζόν, με 12 γκολ και τρεις ασίστ σε 36 συμμετοχές, αξιοποιώντας εξαιρετικά το ρίσκο που πήρε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του εκτός Ιταλίας.

Η επιλογή της Λαμίας

Στη Λαμία βρίσκει μια ομάδα που μπορεί πέρσι να σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όμως φέτος χτίζει ένα αρκετά ενδιαφέρον πρότζεκτ. Ο Λεωνίδας Βόκολος δεν επιλέγει να διεκδικήσει τους βαθμούς της σωτηρίας με αμυντικό παιχνίδι και αντεπιθέσεις, όπως συνηθίζουν οι προπονητές των μικρομεσαίων ομάδων, αλλά πήρε το ρίσκο να δοκιμάσει μια σχετικά επιθετική προσέγγιση.

Ο Σαμουέλε Λόνγκο αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το πλάνο του Έλληνα τεχνικού, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να έχει συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και να δημιουργεί χώρους γι’ αυτόν και τους συμπαίκτες του. Επιπλέον, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στις στημένες φάσεις, με τις οποίες απειλεί αρκετά η ομάδα της Φθιώτιδας. Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι πως έχει την αίσθηση του σκόρερ, καταφέρνει συχνά να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος και έχει την ικανότητα να γνωρίζει πού βρίσκεται η εστία, όπου και να βρίσκεται ο ίδιος.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected