Κατηγορίες
Διάφορα

“SOS” από τους επιστήμονες για μολυσματικές ασθένειες – Οι κίνδυνοι που υπάρχουν (vid)

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει το News247, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρει πως αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των κουνουπιών, ενώ είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες.

“Σε πρώτη φάση αυτό που περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κουνουπιών. Μπορεί να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος είναι ενδημικός στην περιοχή.

Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όμως γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο γύρω στο 1% θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια οπότε το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι για τους ηλικιωμένους γιατί αυτοί θα έχουν πρόβλημα. Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να προστατεύονται”, δήλωσε.

Ακόμη, ο ίδιος προτρέπει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να αποφεύγουν την επαφή με τα νερά από τις πλημμύρες.

“Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος είναι πως αυτά τα νερά θεωρούνται δυνητικώς μολυσματικά. Προσέχουμε, δεν καταναλώνουμε, αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά, πλενόμαστε αν βρούμε καθαρό νερό, εάν έρθουμε σε επαφή με καθαρά νερά. Γενικά προσέχουμε πάρα πολύ, δεν τα χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, δεν τα χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές όσον αφορά την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τη βρύση. Σε πρώτη φάση θεωρούμε πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, ούτε για να πλένουμε τα φρούτα, τα λαχανικά μας, ούτε να μαγειρεύουμε μέχρι να ενημερώσουν οι τοπικές Αρχές πως είναι ασφαλές”, είπε ο ίδιος.

Λινού για τις πλημμύρες: Κρούω τον κώδωνα για κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι πλημμύρες κρούει και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή της η κ. Λινού έκανε λόγο για “άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας”, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση είναι προφανώς ανεπαρκής και ανέτοιμη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Βιώνουμε θανάτους, καταστροφές περιουσιών και μακροχρόνια προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων. Κρούω, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου και για επιπλέον άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας”, αναφέρει αρχικά η ίδια.

Στη συνέχεια αναφέρεται εκτεταμένα στους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν για την δημόσια υγεία. “Οι κίνδυνοι αυτοί θα προκύψουν από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης στους περισσότερους δήμους της χώρας, τη διαρροή χημικών ουσιών, τις χιλιάδες νεκρών ζώων, ακόμα και τρωκτικών, και την επακόλουθη ρύπανση ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα. Στις πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια.

Άραγε την κατανοούν οι υπεύθυνοι και αν ναι, προτίθενται να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα προστασίας;”, αναφέρει η ίδια στην ανάρτησή της.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected