Διάφορα

Τι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης που δεν έχουμε εμείς

Δέκα ζωές μάλλον δεν φτάνουν για να γίνει στην Ελλάδα ό,τι γίνεται στη Φινλανδία, χώρα που διαθέτει επί χρόνια το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί και ιδρύματα που αξιολογούν και κατατάσσουν τα σχολικά συστήματα της Ευρώπης.

Τα πιο σημαντικά είναι

  • το PISA (Programme for International Student Assessment) που διεξάγει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD). Αξιολογεί τις δεξιότητες ανάγνωσης, μαθηματικών και φυσικών επιστημών 15χρονων σε περισσότερες από 70 χώρες.
  • το Global Competitiveness Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Κατατάσσει τις χώρες με βάση τη συνολική ανταγωνιστικότητά τους, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού τους συστήματος και
  • το School Climate Index της UNICEF που αξιολογεί την ποιότητα του σχολικού περιβάλλοντος για την ευημερία των παιδιών.

Η Φινλανδία ξεχωρίζει παντού. Η πρωτιά της αποδίδεται στις ισχυρές επιδόσεις του στις διεθνείς αξιολογήσεις, στην εστίασή του στην ισότητα και στην ένταξη και στην έμφαση που δίνει στην ευημερία των μαθητών.

Αν σκέφτεσαι «ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά πώς επιτυγχάνονται» επίτρεψε στη Mαρία Κ. να σου εξηγήσει ακριβώς πώς λειτουργούν τα πράγματα στη βορειοευρωπαϊκή χώρα, όπου έζησε για χρόνια και μητέρα.

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected