Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, οι αγρότες στα κάγκελα αλλά η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε 50 δισ. για την Ουκρανία!

Σε συμφωνία κατέληξαν οι «27» στις Βρυξέλλες για το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, με το «καλημέρα» της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ.

Πρόκειται για το πακέτο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε παγώσει εδώ και μήνες λόγω της αντίθεσης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως «και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη για τη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

Προηγήθηκε πολυμερής συνάντηση ηγετών χωρών της ΕΕ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας φέρεται τελικά να ενέδωσε στις πιέσεις και να συμφώνησε στην παροχή του εν λόγω πακέτου στο Κίεβο. Μένει να φανεί εάν έλαβε κάποια ανταλλάγματα για αυτό.

Στη συνάντηση που σκοπό είχε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.

Στη γωνία περιμένουν οι 26 τον Όρμπαν – «Δεν μπορώ να δεχτώ το εγωιστικό παιχνίδι του» λέει ο Τουσκ

Έντονη προοιωνιζόταν, στο μεταξύ, η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που επιχειρούσε εκ νέου να εμποδίσει τη λήψη απόφασης για το οικονομικό πακέτο στήριξης στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική του κλίματος η δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αφού είπε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, πρόσθεσε πως ο Ορμπάν που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν» συνέχισε ο Τουσκ και συμπλήρωσε «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί». Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «μου είναι αδύνατο να μπω σε κάθε επιθυμία του Βίκτορ Ορμπάν… Έχω τις δικές μου επιθυμίες τις οποίες θα ήθελα να σας εξηγήσω και είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες, αλλά στο τέλος πρέπει να βρούμε λύση με κάποιο τρόπο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σήμερα»

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ’ ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε ο Σολτς και διεμήνυσε ότι «θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27».

*pentapostagma.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected