Κατηγορίες
Διάφορα

Δεν έπιασε το αφήγημα και η αλήθεια είναι μία : Κερδοσκοπικό τσουνάμι με τις τιμές των καυσίμων

Η «σιωπηλή» και οπωσδήποτε μη αναμενόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης στη χώρα μας «καίει» ήδη τους καταναλωτές, ενώ παράγοντες της αγοράς δεν προβλέπουν σαφή αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει το zougla.gr, η «στάση» που έχει κάνει στα 1,88 έως 1,90 ευρώ το λίτρο στην Αττική και στα 2,00 ευρώ στα νησιά, είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και μια μείωση της τάξης του 0,02–0,05 ευρώ το λίτρο, δεν θα κάνει τη διαφορά.

Η «σιωπηλή άνοδος» ξεκίνησε από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η οποία ξεκάθαρα αποδίδεται σε διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια. Επιθετικά επενδυτικά Funds στον κλάδο των υγρών καυσίμων αναζήτησαν διακαώς σενάριο ανόδου των τιμών.

Δεν τους βγήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όταν τα… «παπαγαλάκια» έκαναν λόγο για 150 δολάρια το βαρέλι. Δεν τους βγήκε ούτε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, όταν οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριζαν ότι η τιμή του βαρελιού θα φτάσει στα 170 δολάρια! Ήταν και ήπιος ο φετινός χειμώνας και το παιχνίδι δεν μπορούσε να παιχθεί.

Προχώρησαν λοιπόν σε επαναλαμβανόμενες μικρές ανατιμήσεις που είχαν όμως έχει ογκώδες αποτέλεσμα στην τσέπη των οδηγών.

Η άνοδος στην τιμή από το τέλος του Ιανουαρίου και μετά σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις των ανταρτών στα εμπορικά πλοία και βεβαίως τα δεξαμενόπλοια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση μετά την άνοδο του δολαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν πτώση περίπου 0,32%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 0,46%, στα 76,14 δολάρια το βαρέλι. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent υποχώρησε κατά περίπου 2% και το WTI έπεσε περισσότερο από 3%.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι από τον Νοέμβριο, καθώς η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για ασθενή ζήτηση στην Κίνα αντιστάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ παρά τους δύο πολέμους που μαίνονται.

Σύμφωνα με αναλυτές της ANZ, «το πετρέλαιο έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε ανοδικούς παράγοντες όπως η χαμηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και σε πτωτικές ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P