Διάφορα

Θέμα χρόνου ο λιμός στη Γάζα – Μπορέλ: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

Κλιμακώνονται οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για την κατάσταση την οποία βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, απόρροια της πολεμικής στρατηγικής που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χτύπησε σήμερα συναγερμό για την ταχεία επιδείνωση της κρίσης πείνας, όπου ο λιμός αναμένεται να σημειωθεί οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τον Μάιο στις βόρειες επαρχίες, όπου βρίσκονται 300.000 άνθρωποι. Η υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο μελλοντικού λιμού στο χειρότερο σενάριο, εάν οι εχθροπραξίες δεν σταματήσουν και εάν η ανθρωπιστική βοήθεια σε κλίμακα δεν φτάσει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ (και συγκεκριμένα, του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC), ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσταση «καταστροφικής πείνας» σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα. «Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση του IPC που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί κατά 79% όσον αφορά τους ανθρώπους που διολίσθησαν σε καταστροφικά επίπεδα πείνας το τρέχον διάστημα και κατά 92% σε αυτούς που υπολογίζονται ότι θα φτάσουν σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές διάστημα.

διαβάστε περισσότερα στην Εφημερίδα των Συντακτών

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected