Κατηγορίες
Διάφορα

«Γνώριζα ποια σπίτια είχαν αρρώστους»: Η ιστορία του παπά που βοήθησε να σωθεί μια πόλη (photos)

Μπαίνοντας στην είσοδο του χωριού και λίγο πριν προχωρήσεις στον δρόμο που οδηγεί προς την κεντρική πλατεία, μία σχεδόν ανεπαίσθητη μυρωδιά λάσπης έρχεται στα ρουθούνια σου. Αναρωτιόμαστε αν η μυρωδιά αυτή είναι δημιούργημα της φαντασίας μας, επειδή ξέραμε ακριβώς πού πηγαίνουμε, ή αν ήταν αληθινή. Μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει την απάντηση.

Κινούμενος από τα Τρίκαλα, στον Ε92, τον δρόμο που ενώνει την πόλη με τη Λάρισα, στα αριστερά σου θα βρεις μία νησίδα σπιτιών ανάμεσα σε απέραντες αγροτικές εκτάσεις. Πρόκειται για την κωμόπολη Φαρκαδόνα, ένα από τα πολλά χωριά και κωμοπόλεις που βρίσκονται γύρω από τον Πηνειό και τα οποία υπέστησαν την απόλυτη καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel.

Περνώντας μέσα από το χωριό και προσπαθώντας να κατατοπιστούμε αρχίσαμε να βλέπουμε πολύ γρήγορα τα σημάδια της καταστροφής. Σπίτια γκρεμισμένα, σωροί οικοδομικών υλικών πια. Άλλα με μικρότερες καταστροφές βλέποντάς τα απ’ έξω αλλά κλειδωμένα και ακατοίκητα. Στους άσπρους τοίχους είχαν μείνει ακόμη και σήμερα, μήνες μετά, αποτυπώματα της λάσπης που έφτασε τα 2, τα 3 μέτρα και ανά σημεία ως και τα 4 μέτρα.

Φαρκαδόνα

Την ίδια στιγμή, μία πολύ παράξενη σιγή. Πριν βρούμε τον Παπα-Θανάση είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μία στάση σε κάποιο καφενείο ή κάποια καφετέρια του χωριού, να μας μιλήσουν οι κάτοικοι για το τι συμβαίνει σήμερα στη Φαρκαδόνα, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από εκεί. Μάταιο.

Για τη Φαρκαδόνα η καταστροφή του Σεπτεμβρίου δεν ήταν κάτι κακό, που έγινε αλλά πέρασε. Τα πάντα εδώ χωρίζονται στη ζωή πριν και μετά την κακοκαιρία Daniel. Πολλοί έχουν φύγει, όσοι έχουν μείνει δεν έχουν όρεξη να πάνε ούτε για έναν καφέ. Στις καφετέριες του χωριού, ώρα αιχμής, μεσημέρι πριν το τριήμερο της 25ης Μαρτίου υπήρχαν μόνο 2-3 παρέες μαθητών.

Λίγο μετά θα καλούσα στο τηλέφωνο τον παπα-Θανάση. Μας τον είχε συστήσει ο Κώστας Σαμαράς, τον οποίο είχαμε επισκεφτεί την προηγούμενη ημέρα. Φαινόταν όμως να είναι γνωστός σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ακούστηκε μία γαλήνια φωνή. Λίγα χρόνια στη δημοσιογραφία μάλλον αρκούν για να καταλάβεις από τον τόνο της φωνής κάποιου, αν αυτός προτίθεται να σε βοηθήσει.

διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected