Κατηγορίες
Διάφορα

Η AstraZeneca παραδέχεται πως το εμβόλιο που κατασκεύασε προκαλεί παρενέργειες (vid)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο της για τον Covid – 19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες κάτι το οποίο αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά τη διεκδίκηση τεράστιων αποζημιώσεων.

Όπως αναφέρεται, «το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraΖeneca, μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS). Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων».

Ο φαρμακευτικός κολοσσός βρίσκεται στα δικαστήρια εξαιτίας ομαδικής αγωγής καθώς σύμφωνα με τους ενάγοντες, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο και σοβαρές επιπλοκές σε δεκάδες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Έτσι δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών. Η εφημερίδα τονίζει επίσης πως οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. λίρες.

Όπως αναφέρει την Telegraph, η πρώτη μήνυση κατατέθηκε πέρυσι από τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα μετά από θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφότου έκανε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021.

Ο βρετανικός Τύπος προσθέτει πως η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες.

Μάλιστα η εταιρεία σε επιστολή που απέστειλε στους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ τον Μάιο του 2023 δηλώνει πως: «δεν αποδεχόμαστε ότι θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο». Όμως, η επιστολή έρχεται σε αντίθεση με το νομικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο.

Οι δικηγόροι πάντως υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca – Oxford είναι «ελαττωματικό» και ότι η αποτελεσματικότητά του έχει «υπερεκτιμηθεί πολύ» – ισχυρισμούς που η AstraZeneca αρνείται κατηγορηματικά.

Σημειώνεται πως εάν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*zougla.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected