Κατηγορίες
Κύπελλο Ελλάδος

Με buzzer beater του Βαγιαννίδη, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό του Κύπελλο Ελλάδας! (vids)

Επιστροφή στις κούπες για τον Παναθηναϊκό! Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση κόντρα στον ΠΑΟΚ, οι “πράσινοι” νικούν μία ακόμη ομάδα της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά τον Άρη και κατακτούν το 20ό Κύπελλο στην ιστορία τους.

Σε ένα δραματικό σε εξέλιξη παιχνίδι, στο “παγωμένο” Πανθεσσαλικό, ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο με γκολ του Βαγιαννίδη στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων. Με 9 παίκτες ολοκλήρωσαν το ματς οι “κιτρινόμαυροι”, με 10 ο Παναθηναϊκός.

Οι “πράσινοι” θα αγωνιστούν στο επόμενο Europa League, ξεκινώντας την προσπάθεια του (πιθανότατα) από τον δεύτερο γύρο, ενώ ο Άρης μένει εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Το φιλμ

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο 25λεπτο, διάστημα στο οποίο δεν σημειώθηκε καμία αξιόλογη φάση στις δύο εστίες, ο Άρης ήταν αυτός που έφτασε με αξιώσεις στα αντίπαλα καρέ.

Στο 25′ o Σουλεϊμάνοφ εκτέλεσε το φάουλ από το χώρο του κέντρου, ο Φαμπιάνο πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού αλλά ο Λοντίγκιν απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του ποδοσφαιριστή του Άρη.

Δύο λεπτά μετά, ο Μαντσίνι δοκίμασε το πόδι του μέσα από την περιοχή αλλά ο Κουέστα μπλόκαρε, στην πρώτη επίσκεψη του Παναθηναϊκού στα “κιτρινόμαυρα” καρέ.

Το δίλεπτο αυτό των ευκαιριών ήταν ένα ξέσπασμα για τις δύο ομάδες, καθώς στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε και πάλι. Χαρακτηριστικό είναι πως στο πρώτο ημίχρονο, η Φραπάρ έβγαλε έξι(!) φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι της, πέντε για ποδοσφαιριστές (Νταρίντα, Κώτσιρας, Σαμόρα, Μοντόγια, Τσέριν) και μία στον πάγκο του Άρη.

Το δεύτερο ημίχρονο, ξεκίνησε με κακούς…οιωνούς για τον Παναθηναϊκό. Στο 51′ ο Κώτσιρας υπέπεσε σε φάουλ πάνω στον Σαμόρα, με τη Φραπάρ να του δείχνει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, αποβάλλοντας τον από τον αγωνιστικό χώρο.

Όπως είναι φυσιολογικό, ο Άρης πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας και το αριθμητικό πλεονέκτημα. Στο 56′ μάλιστα έφτασε κοντά στο γκολ, όταν ο Σαμόρα δύο φορές δοκίμασε το σουτ εξ επαφής αλλά η μπάλα πέρασε στην πρώτη περίπτωση κόρνερ μετά την παρέμβαση Γέντβαϊ και στη δεύτερη εκτός εστίας.

Ο ανεβασμένος πλέον Άρης είχε μια ακόμη καλή στιγμή στο 60′ όταν ο Μορόν έκλεψε την μπάλα στον άξονα, κινήθηκε προς τη μεγάλη περιοχή, σούταρε δυνατά αλλά μπλόκαρε ο Λοντίγκιν.

Στο 63′ αποκαταστάθηκαν οι αριθμητικές ισορροπίες, καθώς και ο Άρης έχασε ποδοσφαιριστή με αποβολή! Ο Νταρίντα έκανε φάουλ στον Αράο, η Φραπάρ έβγαλε από το τσεπάκι της την κίτρινη και απέβαλε τον ποδοσφαιριστή του Άρη.

Κι όμως, αυτή δεν ήταν η τελευταία αποβολή στο ματς! Στο 71′ ήταν η σειρά του Ζουλ να αποβληθεί, με απευθείας κόκκινη μάλιστα (για χτύπημα εκτός φάσης στον Μπακασέτα), με τον Άρη να μένει με 9 παίκτες!

Από το σημείο αυτό και έπειτα, ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα. Στο δίλεπτο 79′-80′ είχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ. Αρχικά, το εξ επαφής σουτ του Μπερνάρ, πέρασε ελάχιστα άουτ και στο επόμενο λεπτό, την ίδια κατάληξη είχε η προσπάθεια του Ιωαννίδη από το ύψος του πέναλτι.

Οι “πράσινοι” συνέχισαν να πιέζουν. Στο 88′ το σουτ που επιχείρησε ο Βαγιαννίδης, κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια του Μπερνάρ στο επόμενο λεπτό.

Στο 90+2′ ο Παναθηναϊκός είχε νέα σημαντική στιγμή να πετύχει τέρμα αλλά το σουτ του Μπακασέτα έφυγε εκτός εστίας.

Για να φτάσουμε στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, σε μια φάση buzzer beater που έδωσε το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό! Ο Χουάνκαρ έκανε τη σέντρα από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Βαγιαννίδη, ο οποίος με σουτ από κοντά νίκησε για πρώτη και τελευταία -όπως αποδείχτηκε- φορά τον Κουέστα!

Με τη σέντρα, η Στεφανί Φραπάρ σφύριξε τη λήξη και όπως είναι λογικό, ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των “πρασίνων” και κατήφεια για τους “κίτρινους”, που έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να στεφθούν Κυπελλούχοι μετά από το 1970.

Με τη λήξη, οι άνθρωποι του Άρη έπεσαν πάνω στη Φραπάρ, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις δύο αποβολές.

Συνθέσεις

Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης) : Λοντίγκιν, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Κώτσιρας, Μπακασέτας, Μπερνάρ, Τσέριν, Μαντσίνι (62′ Βαγιαννίδης), Γέντβαϊ, Αράο, Ιωαννίδης

Άρης (Άκης Μάντζιος) : Κουέστα, Φαμπιάνο, Μάνου Γκαρθία (68′ Βερστράτε), Σαμόρα, Μπράμπετς, Νταρίντα, Οντουμπάτζο, Ζουλ, Μοντόγια, Μορόν, Σουλεϊμάνοφ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected