Κατηγορίες
Basket

Ευρωμπάσκετ 2015 – Οριστικό τέλος για Ουκρανία

1ccce2faa8008359bf1e2351ecb225be_LΆλλαξαν οι προτεραιότητες στην Ουκρανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται πλέον για το Ευρωμπάσκετ 2015.

Όπως παραδέχθηκε ο διευθυντής της διοργάνωσης, Μαρκιγιάν Λουμπκίφσκι, η Ουκρανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ετοιμάζεται να αιτηθεί στη FIBA Europe τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2017, αφού πρώτα «επιστρέψει» τους αγώνες του 2015. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπουν να φιλοξενήσει το προσεχές Ευρωμπάσκετ, για το οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η Σερβία και η Γαλλία, ενώ στο… χορό αναμένεται να μπουν κι άλλες χώρες μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται να είναι και η Ελλάδα. Από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, πάντως, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο για διεξαγωγή κάθε ενός εκ των τεσσάρων ομίλων της πρώτης φάσης σε άλλη χώρα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα γίνουν οι προετοιμασίες για το Ευρωμπάσκετ 2015 σε τόσο δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Η πρώτη και βασική κατάσταση εναντίον της διοργάνωσης του Ευρωμπάσκετ στην Ουκρανία είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει αστάθεια και απειλεί την ασφάλεια του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας. Οι συνθήκες απαιτούν από την Ουκρανία να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της και να συγκεντρώσει οικονομικούς πόρους για να διασώσει την εδαφική ακεραιότητά της, ακόμα και την ανεξαρτησία της… Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας δεν μπορεί να υποστηρίξει ιδιώτες επενδυτές στην ανοικοδόμηση κλειστών γηπέδων ή να χρηματοδοτήσει τις προετοιμασίες για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι. Επιπλέον, η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται πως υπάρχει έλλειψη χρόνου», ανέφερε σχετικά ο Μαρκιγιάν Λουμπκίφσκι.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως θα ήταν δίκαιο να διοργανώσουν το Ευρωμπάσκετ 2017, καθώς: «Θεωρώ πως έχουμε το δικαίωμα να αιτηθούμε στη FIBA να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ 2017, εμπιστευόμενη τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2015 σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή ακόμα και σε πολλές άλλες. Αυτό θα ήταν δίκαιο, καθώς έχουμε ήδη κάνει αρκετή προετοιμασία κι έχουμε ήδη αρχίσει να κατασκευάζουμε κλειστά γήπεδα, που όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί».

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected