Κατηγορίες
Διάφορα

Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας μας κάνει να απορούμε με τη στάση της Γερμανίας…

pod_0907_022_cmykΠολύ… ψαχνό έχει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που δημοσιεύθηκε στις 26.6.15.

Μια προσεκτική μελέτη σε βάθος, μάλιστα, επιβεβαιώνει όλα όσα εδώ και χρόνια άλλοι ήξεραν κι άλλοι υποψιάζονταν στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, αφού το καμπανάκι έχουν κρούσει δεκάδες ξένοι οικονομολόγοι.

Το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης του ΔΝΤ είναι, ως γνωστόν, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες παράμετροι – βόμβες στην 24σελιδη λεπτομερέστατη έκθεση του Ταμείου. Και οι διαπιστώσεις πλήττουν την έτσι κι αλλιώς φτωχή και μονότονη επιχειρηματολογία του Βερολίνου περί βιωσιμότητας του χρέους.

Στην έκθεση του Μαΐου 2014 το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έμπαινε ξανά σε ένα μονοπάτι προς τη βιωσιμότητα, αν και παρέμενε ιδιαίτερα ευάλωτο στα σοκ. Ωστόσο:

Σημαντικές αλλαγές έκτοτε στις πολιτικές της Ελλάδας, όπως χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούν νέες χρηματοδοτικές ανάγκες. Προστιθέμενες στο ήδη πολύ υψηλό υπάρχον χρέος, αυτές οι ανάγκες καθιστούν τις δυναμικές του χρέους μη βιώσιμες. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, οι πολιτικές της Ελλάδας πρέπει να επιστρέψουν σε ορθή πορεία, αλλά, επίσης, και οι λήξεις των υπαρχόντων ευρωπαϊκών δανείων θα πρέπει να επεκταθούν σημαντικά».

Το Ταμείο, δηλαδή, δείχνει καθαρά τον δρόμο για επιμήκυνση και προσθέτει, βάζοντας στο παιχνίδι και το κούρεμα: «Περαιτέρω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει να δοθεί με παρόμοιους ευνοϊκούς όρους. Αν, πάντως, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς αποδυναμωθεί κι άλλο μέσω λιγότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ακόμη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, θα καταστεί απαραίτητο κούρεμα στο χρέος».

περισσότερα στο topontiki.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected