Λύτρωση, απόλυτη λύτρωση ύστερα από οκτώ χρόνια και πολλά «φαντάσματα» που την «κυνηγούσαν».
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας με 96-101 στην παράταση την Φενέρμπαχτσε, με τον Δημήτρη Ιτούδη να γίνεται ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα. Όλα αυτά, με τους Μοσχοβίτες να βλέπουν μια διαφορά 21 πόντων να «καταρρέει» από μια επική αντεπίθεση των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά στο έξτρα πεντάλεπτο να βρίσκουν τα ψυχικά αποθέματα να «ξορκίσουν» κάθε «κατάρα»!
Αφού απέτυχε για οκτώ συνεχόμενα χρόνια και σε έξι συναπτά Final Four, βλέποντας ένα αντίθετο «deja vu» του τελικού του 2009 κόντρα στον Παναθηναϊκό να επαναλαμβάνεται, σήμερα «βροντοφώναξε», πως αυτή θα ήταν η νικήτρια. Κι όλα αυτά, χάρη στη «μαεστρία» του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος έφτασε τους 19 πόντους με 4/7 σουτ, 8/9 βολές, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ενώ ο Νάντο Ντε Κολό ήταν η «ήρεμη δύναμη» στην παράταση», με 22 πόντους, 6/15 σουτ, 9/10 βολές και 7 ασίστ. Τρομερές οι λύσεις που πρόσφεραν παίκτες, όπως ο Χάινς, ο Βοροντσέβιτς, ο Χίγκινς και ο Χριάπα, όντες ακόμη τέσσερις παίκτες με διψήφιο νούμερο πόντων και πολλές κερδισμένες «μάχες χαρακωμάτων». Η ηρωική εμφάνιση του Μπόμπι Ντίξον στο φινάλε με 17 πόντους και 5/9 τρίποντα, καθώς και οι 16 που πέτυχαν οι Έκπε Ούντο, Τζίτζι Ντατόμε και Πέρο Άντιτς, με τον πρώτο να έχει και 11 ριμπάουντ, δεν αρκούσαν στους Τούρκους. Εξαιρετικός και ο Κώστας Σλούκας, με 10 κρίσιμους πόντους.
Το φιλμ
Στις πρώτες κατοχές της αναμέτρησης, η Φενέρμπαχτσε έμοιαζε να βρίσκει το ηγέτη που ήθελε στο πρόσωπο του Ντατόμε, ο οποίος σε ένα διάστημα με έξι εναλλαγές στο προβάδισμα, οδήγησε την ομάδα του στο 11-7 των πρώτων τριών λεπτών με έξι του πόντους. Η ΤΣΣΚΑ απάντησε άμεσα, αφενός χάρη στη βελτιωμένη της άμυνα, με τον Ιτούδη να επιστρατεύει μέχρι και τον Κορόμπκοφ, αφετέρου με τις αρχικές απαντήσεις του Βοροντσέβιτς και την πρόσθεση του Τεόντοσιτς στην «εξίσωση» για ένα σερί 0-8 (11-15 στο 5′). Ο Ντατόμε θα «ξεκολλούσε» ξανά την τουρκική ομάδα και ο Χίκμαν φαινόταν να δίνει μια επιπλέον βοήθεια, σκοράροντας από τη γραμμή των βολών, αλλά στο «πνεύμα» του αγώνα είχε μπει και ο Χίγκινς, με τον Χριάπα να πετυχαίνει καλάθι για το 20-22 της πρώτης περιόδου, γεμάτης σε ένταση και με μόλις πέντε λάθη από τις δύο πλευρές.
Η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών διατηρήθηκε μέχρι τα πρώτα 3.5 λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, όταν και το σχήμα με τον Βέσελι στο «4» και τον Ούντο στο «5» φάνηκε να αποδίδει, καθώς ο Αμερικανός έκανε το 27-26 με 1/2 βολές, δίνοντας προβάδισμα στην Φενέρ ύστερα από εννέα λεπτά. Θα κρατούσε, όμως, ελάχιστα, όταν ο Τεόντοσιτς θα ξεκινούσε το προσωπικό του «σόου». Είτε εκτελώντας έξω από τη γραμμή των 6.75, είτε μοιράζοντας σε διάφορους αποδέκτες, όπως ο Βοροντσέβιτς, ο Χίγκινς ή ο Χάινς, ήταν ο απόλυτος «μαέστρος» της αναμέτρησης και έμοιαζε σαν «υποκινητής» όλων των γεγονότων σε κάθε φάση, για να έρθει ο Ντε Κολό να δώσει διψήφιο προβάδισμα στο 17ο λεπτό (30-40). Η Φενέρ ήταν «πελαγωμένη» και νευρική, με κύριους εκφραστές αυτών των συναισθημάτων τους ψηλούς της και τον Βέσελι να γίνεται «στόχος» για τη γραμμή των βολών, όπου έφτασε τις 0/4. Αποτέλεσμα όλων αυτών των «συνισταμένων», ήταν μια διαφορά 20 πόντων στο ημίχρονο, χάρη σε ακόμη μια πάσα του Τεόντοσιτς στον Τζάκσον. Η ΤΣΣΚΑ, κυριαρχούσε ολοκληρωτικά (30-50).
Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς μπήκαν αποφασισμένοι να κάνουν την ολική επαναφορά και ανάγκασαν σε μια σειρά λαθών την αντίπαλό τους, με τον Βέσελι παράλληλα να «αφυπνίζεται» και να κερδίζει τις πρώτες του «μάχες» στη ρακέτα (36-53 στο 23′). Όλα αυτά, όμως, θα αποδεικνύονταν «μια τρύπα στο νερό», αφού οι δύο ομάδες έκαναν γρήγορα τα πέντε τους φάουλ και η ΤΣΣΚΑ έστειλε συστηματικά στη γραμμή των βολών τον Βέσελι, που έπρεπε να εκτελέσει 10 για να ευστοχήσει στην πρώτη του, ενώ ο Ντε Κολό με λέι απ θα έφερνε για πρώτη φορά την απόσταση στο +21 (39-60 στο 27′). Ο επόμενος που προσπάθησε να δώσει «ώθηση» στην Φενέρ, ήταν ο Σλούκας μέσω της εκτέλεσης ή της δημιουργίας, με τον Ούντο να έρχεται να τον βοηθήσει, αν και δεν αποτέλεσε το καλύτερο «μήνυμα», το γεγονός ότι η τουρκική ομάδα μείωσε μόνο κατά τέσσερις πόντους στην καλύτερή της περίοδο, κι έχοντας μόλις δέκα λεπτά στη διάθεσή της (53-69).
Ο Ούντο συνέχισε και στο τελευταίο δεκάλεπτο να κυριαρχεί κάτω από τα δύο καλάθια και η Φενέρ ενεργοποίησε επιτέλους το «όπλο» του να στοχεύει στη ρακέτα, καθώς πήρε και λύσεις από τον Άντιτς για να μειώσει στο -10 μέσα σε τέσσερα λεπτά και να βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ» (64-74 στο 34′). Η ΤΣΣΚΑ έκανε πολύ νωρίς τα πέντε της ομαδικά, ενώ ο πολύτιμος Βοροντσέβιτς αποσύρθηκε στο ίδιο διάστημα με πέντε φάουλ. Κάπως έτσι, επήλθε ανισορροπία και εκνευρισμός για τους Ρώσους, με τη διαφορά να «ροκανίζεται» από αχρείαστα φάουλ τους που έστελναν τους αντιπάλους τους στη γραμμή των βολών, για να έρθουν με μεγάλα σουτ οι Ντατόμε και Ντίξον να υπενθυμίσουν ότι… η Φενέρ είναι εδώ (76-79 στο 37′). Ο τελευταίος, μετά από άστοχες επιθέσεις εκατέρωθεν, θα έστελνε το ματς στον πόντο, με 120 δευτερόλεπτα να απομένουν (78-79).
Εκεί θα εμφανιζόταν ο Τεόντοσιτς, ο οποίος αφού πρώτα μπλόκαρε την προσπάθεια για σουτ από τον Ούντο, έδωσε μια «μαγική» ασίστ για τον Ντε Κολό, για να πάρει την «ανάσα» που ήθελε η ΤΣΣΚΑ στα 48″ πριν τη λήξη (78-81). Δε θα χαιρόταν, όμως, τόσο πολύ η «Αρκούδα», αφού ο Ντίξον πήρε την μπάλα μετά το τάιμ-άουτ του Ομπράντοβιτς και ισοφάρισε σε 81-81, 43 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή. Ο Ντε Κολό κάθε άλλο παρά λογικά χρησιμοποίησε την μπάλα και άλλο ένα αχρείαστο φάουλ έγινε στον Σλούκα, ο οποίος από τη γραμμή των βολών έκανε το 83-81 στα 20″. Ο Ντε Κολό θα αστοχούσε στην τελευταία επίθεση για την ΤΣΣΚΑ, σε μια φάση όπου κόντεψε να χαθεί η μπάλα, αλλά θα τον γλίτωνε ο Χριάπα για την ισοφάριση, στο 1.9″ (83-83). Μετά το τάιμ-άουτ, η Φενέρ δε κατάφερε να κάνει όσα σχεδιάστηκαν και το ματς πήγε στην παράταση.
Εκεί ο Σλούκας με τρίποντο έδωσε το «σύνθημα» στην ομάδα του, αλλά ο Ντε Κολό μείωσε με βολές, για να δώσει προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ με «αέρινο» λέι απ στον αιφνιδιασμό ο Χίγκινς (86-87 στο 41′). Τα προσπεράσματα συνεχίστηκαν, αλλά δύο λεπτά αργότερα οι παίκτες του Ιτούδη θα έπαιρναν προβάδισμα, καθώς ο Ντε Κολό κέρδισε τον Ούντο στα πόδια (88-91). Ο Γάλλος εκμεταλλευόταν το φάουλ που γινόταν στο δεξί λέι απ του και παρότι ήταν άστοχος στα 65″ πριν το φινάλε, ο Χάινς έκανε το «φόλοου» για το 90-95. Ο Ντε Κολό συνέχισε να κάνει «ζημιά» από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» και το προβάδισμα ήταν ξεκάθαρο για την ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Ντίξον με «τρελό» τρίποντο από τα 8 μέτρα, έδωσε ελπίδα στην Φενέρ (93-97 στα 29.9″). Ο Τεόντοσιτς ήταν εξίσου ψύχραιμος, αλλά και πάλι ο Ντατόμε με απίστευτο σουτ από τη γωνία διαμόρφωσε το 96-99, με ακόμη 7.5″. Ήρθε πάλι η σειρά του Ντε Κολό να πάει στη γραμμή και ήταν εύστοχος, «κλειδώνοντας» την νίκη της ΤΣΣΚΑ.
Δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83, 96-101 (παρ.)
Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 5, Ούντο 16, Μαχμούτογλου, Άντιτς 16 (1), Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10 (1), Βέσελι 7, Κάλινιτς 3 (1), Ντίξον 17 (5), Ντατόμε 16 (3)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 22 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19 (3), Φριτζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11 (1), Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 10 (2), Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15
περισσότερα στοιχεία στο basketblog.gr