Κατηγορίες
Basket

Τι κι αν έλειπε ο κόσμος…; Ο Άρης ήταν παρόν!

161227xlargeΟ Άρης κράτησε τον κόσμο του εκτός γηπέδου για διαμαρτυρία, ο δικαστής κράτησε τα βασικά του όπλα εκτός αγώνα, αλλά η ψυχή των… υπόλοιπων όπως και η ζώνη που εφάρμοσε ο Δημήτρης Πρίφτης τον οδήγησαν σε μια μεγάλη ανατροπή από το -14, σε νίκη επί της ΑΕΚ με 74-69 και στο 2-1 στους μικρούς τελικούς που παίρνουν παράταση με επόμενο ραντεβού των δύο, το Σάββατο στο ΟΑΚΑ.

Εκπληκτικός ο Σίμτσακ ίσως στην καλύτερη βραδιά της καριέρας του, “έκρηξη” του Μακ Νιλ στο δεύτερο ημίχρονο, απογοήτευση για την ΑΕΚ που της έγινε συνήθεια να χάνει ματς στα οποία παίρνει μεγάλες διαφορές και που αντέδρασε απέναντι στη ζώνη σαν… σχολική ομάδα.

Τα δεδομένα που δημιούργησε η μεσημεριανή απόφαση του αθλητικού δικαστή έφερε τις δύο ομάδες… αποδεκατισμένες στο παρκέ. Ο Άρης πέρα από την σταθερή απουσία του τραυματία Χάγκινς, δεν θα είχε δύο από τα βασικότερα όπλα του, τους Ουάιτ και Ουότερς, η ΑΕΚ με 11άδα και πέρα από τον ασθενή Κατσίβελη δεν θα είχε τον σημαντικό Σάκοτα και τον Παπαντωνίου με τους συγκεκριμένους ρόλους.

Ο Άρης έκανε σαφές από νωρίς ότι το πλάνο εκτάκτου ανάγκης που “στήθηκε” για το ματς στηριζόταν στα σουτ τριών πόντων. Εβαλε το πρώτο με τον Ξανθόπουλο, προηγήθηκε με 3-0 και μετά… τα έσπασε. Η ΑΕΚ είχε περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι της. Άργησε μεν λίγα λεπτά να μπει στο πνεύμα του αγώνα, αλλά από την ώρα που το έκανε, περίπου στο 6ο λεπτό, πήρε τα ηνία του αγώνα και του σκορ.

Ο Άρης προηγήθηκε με 13-8 στο 6′ και στη συνέχεια ανέλαβε δράση το δίδυμο Χέρστον – Μπράουν, αλλά και η γραμμή των ψηλών της με Μιλόσεβιτς και Μαυροειδή κυριαρχούσε μέσα στις ρακέτες.

Η ΑΕΚ προσπέρασε στη λήξη του δεκαλέπτου με 18-16, Φλιώνης και Μωραϊτης είχαν ήδη πατήσει παρκέ με τις περιορισμένες λύσεις των δύο προπονητών, ο Αρης είχε φτάσει ήδη το 1/8 τρίποντα και η πλάσιτγγα είχε αρχίσει να γέρνει.
Το σερί 7-0 της ΑΕΚ στο πρώτο λεπτό της δεύτερης περιόδου έφερε την ομάδα του Ζντοβτς στο 25-16. Ο Άρης συνέχιζε να σουτάρει από μακριά αλλά άστοχα, η ΑΕΚ είχε ποικιλία στο επιθετικό της παιχνίδι και υπεροπλία στα ριμπάουντ και στο 15′ ξέφυγε για δεύτερη φορά με 9 πόντους, με το σκορ στο 31-22.

Ο Πρίφτης βλέποντας τον κίνδυνο να ξεφύγει το ματς αναγκάστηκε να ρισκάρει πιέζοντας περισσότερο στην άμυνα και ο Άρης “συμμάζεψε” την κατάσταση μέχρι το 30-36 του ημιχρόνου.

Η τριπλέτα Χέρστον, κυρίως, αυτός, Μιλόσεβιτς και Μπράουν παρέμενε ασταμάτητη για την ΑΕΚ που επέκτεινε εκ νέου τη διαφορά της στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους και της έδωσε διψήφια τιμή με το 42-32 στο 21’30” και λίγο αργότερα 11 πόντους, 47-36 στο 23′. Στο 26′ η ΑΕΚ βρέθηκε στο +14, 54-40, όμως, η άμυνα ζώνης που επέλεξε εσπευσμένα ο Πρίφτης, η επιθετική αφύπνιση του Μακ Νιλ μαζί με την α[ποτελεσματικότητα του Σίμτσακ έφεραν τον Αρη στο -7, 47-54 στο 29′ αναγκάζοντας τον Ζντοβτς να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για συστάσεις τόσο για τη βεβιασμένη επιθτική τους συμπεριφορά αφού αντί να περνούν τη μπάλα κοντά στο καλάθι επέμεναν σε σουτ, όσο και στην αμυντική τους συμπεριφορά όπου υπήρχε εμφανής χαλάρωση. Το σερί του Αρη έφτασε στο 9-0 με το σκορ 49-54 με το οποίο έληξε και η τρίτη περίοδος, έχοντας δημιουργήσει νέα δεδομένα στον αγώνα.

Ενα τρίποντο του Μακ Νιλ στα πρώτα δευτερόλεπτα της τελευταίας περιόδου έφερε το σερί στο 12-0 και το σκορ στο 52-54 και στο 32′, ο ασταμάτητος Σίμτσακ έκανε το 56-57 δημιουργώντας τις συνθήκες του απόλυτου ντέρμπι. Στο 34′ ο Αρης πήρε ρποβάδισμα στο σκορ με 60-59, μετά από 25 αγωνιστικά λεπτά, έχοντας βρει ρυθμό με το ασταμάτητο δίδυμο Σίμτσακ και Μακ Νιλ, ενθουσιασμό και μια… πανικοβλημένη αντίπαλο που συνέχιζε να σουτάρει από μακριά χωρίς να βρίσκει στόχο, έχοντας εγκλωβιστεί πλήρως στη ζώνη και έχοντας φτάσει τα 8/25 τρίποντα. Το σερί… ζώνης του Αρη είχε φτάσει στο 22-8 και η πρώτη… λαβωματιά ήρθε από ένα μακρινό τρίποντο του Μπράουν που έκανε το 62-62 στο 36′.

Ο Άρης μπήκε στο τελευταίο λεπτό προηγούμεμος με 68-64, η ΑΕΚ έχασε δύο ευκαιρίες για τρίποντο και ήρθε ο Ξανθόπουλος να ευστοχήσει σε ένα δικό του για το 71-64 που ουσιαστικά έκρινε το ματς.

ΑΡΗΣ (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 6(2), Πελεκάνος 2, Τσούπκοβιτς 7, Σίμτσακ 22, Μακ Νιλ 15(1), Φλιώνης 2, Ζάρας 6, Κοέν 11, Μούρτος 3

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Μιλόσεβιτς 8(2), Κάρτερ 18(4), Μπράουν 14(2), Καλαμπόκης 5, Μαυροειδής 2, Χέρστον 16(2), Σαρικόπουλος, Μωραϊτης, Τσαλμούρης, Μάικλ 6

περισσότερα στοιχεία και στατιστικά στο basketblog.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected