Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Basket

Ακτίνες Χ – Τα στοιχεία “κλειδιά” της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Όπως μας έχει συνηθίσει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε κακή εμφάνιση, αντιδράει θετικά και επανέρχεται με νίκη.

Έτσι έγινε και χτες το βράδυ με την επικράτηση του απέναντι στην Μακάμπι με 88-80, αφήνοντας πίσω το «χαστούκι» της προηγούμενης αγωνιστικής από τους Ιταλούς.

Οι ερυθρόλευκοι στο ξεκίνημα μπήκαν κάπως «μαγκωμένοι» , επηρεασμένοι πιθανώς από την ήττα στο προηγούμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι τους. Ίσως πάλι να μη βρήκαν το ρυθμό που θα ήθελαν σε ένα εντός έδρας παιχνίδι, όπου για άλλη μια φορά το ΣΕΦ δεν είχε την προσέλευση που αναμενόταν.

Πάνω σε αυτό, θα κάνω άλλη μια σύγκριση με τον περσινό Ολυμπιακό. Αν και δεν είπα τα καλύτερα λόγια για την περσινή εικόνα, δε μπορώ να παραβλέψω ότι επί Σφαιρόπουλου δε θυμάμαι παιχνίδι της κανονικής περιόδου (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που να μην μπήκε στην 1η περίοδο ο Ολυμπιακός φουριόζος χτίζοντας πολλές φορές και διαφορά. Ανεξάρτητα που στη συνέχεια μπορεί να έπεφτε η απόδοση της ομάδος, στην 1η περίοδο ήταν όλοι οι παίχτες που αγωνιζόταν καταιγιστικοί.

Φέτος και στα δύο εντός έδρας παιχνίδια που παρακολουθήσαμε, οι ερυθρόλευκοι δε μπήκαν όσο δυνατά θα περίμενε κανείς. Φυσικά και δεν αποτελούν αντικειμενικό δείγμα οι μόλις 2 αγώνες, απλώς το αναφέρω για να υπάρχει στο μυαλό μας. Ούτως η άλλως, η ομάδα είναι νέα και τα πρόσωπα που ξεκινούν φέτος στη βασική 5αδα δεν είναι ακριβώς τα ίδια με πέρυσι (Goss αντί Μάντζαρη και στο προηγούμενο Τimma αντί Παπανικολάου).

Στις επόμενες περιόδους που ακολούθησαν, ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο μπάσκετ, αλλά δεν έλλειπαν και κάποια κενά δίλεπτα ή τρίλεπτα όπου οι Ισραηλινοί με ξεσπάσματα προσπαθούσαν να πλησιάσουν το σκορ. Σίγουρα μεγάλη απώλεια ήταν ο Wilbekin (και ο Pargo που απουσιάζει από το ξεκίνημα της διοργάνωσης) και με την παρουσία του ίσως η Μακάμπι να ήταν ακόμα καλύτερη. Με το αν όμως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως οι Ισραηλινοί φέτος δείχνουν πολύ καλά δείγματα και δεν έχασε από καμία ομάδα μέχρι στιγμής εύκολα και με κατεβασμένα τα χέρια (ηττήθηκε από Παναθηναϊκό, CSKA και Ολυμπιακό).

Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν αρκετοί παίχτες με mvp του αγώνα, τον Goss που πραγματοποίησε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση. Σπουδαίος ήταν επίσης και ο αρχηγός του Ολυμπιακού, που παρά το κακό του ξεκίνημα, μπήκε και άλλαξε την εικόνα του ματς, δίνοντας στην ομάδα του αέρα 9 πόντων με ενέργειες που προερχόταν από τα χέρια του.

Ακόμα, πολύ καλοί ήταν οι Πρίντεζης, Toupane και Βεζένκοφ. Ο τελευταίος, καταφέρνει μέσα στον λίγο χρόνο που αγωνίζεται να γεμίζει τη στατιστική του περισσότερο από παίχτες που αγωνίζονται για μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως είναι συνεχώς μέσα στις φάσεις σε άμυνα και επίθεση.

Πολύ προσωπική δουλεία που αποφέρει καρπούς μες το παιχνίδι. Τέλος, ο Milutinov, για πρώτη φορά φέτος, δε φάνηκε σχεδόν καθόλου στο παιχνίδι σε ότι αφορά το σκοράρισμα. Αμυντικά έκανε πολύ καλή δουλεία. Είχε απέναντι του έναν ικανότατο center, τον Black και θα έλεγε κανείς ότι οι 2 τους αλληλοεξουδετερώθηκαν.

Κλείνοντας, ακολουθούν 2 δύσκολα παιχνίδια για την ομάδα του Blatt, στη Μόσχα με την CSKA και στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Θα είναι σίγουρα 2 δύσκολες αναμετρήσεις αλλά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους οι παίχτες κάτω από την πίεση που θα δημιουργηθεί.

Επανερχόμαστε αύριο για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Ζαλγκίρις.

Υ.Γ.1 Και διπλό στους Golden State Warriors να έκανε ο Ολυμπιακός, το ΣΕΦ πάλι θα είχε κάποιες κενές θέσεις στον επόμενο αγώνα.

Υ.Γ.2 Πολύ δύσκολη η φετινή Ευρωλίγκα και όπως φαίνεται κανένα παιχνίδι δεν είναι αναμενόμενο (π.χ. Εφές Αναντολού-Φενέρμπαχτσε). Δεν πρέπει να υποτιμηθεί κυριολεκτικά κανείς.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected