Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Αγνοείται η νίκη μακριά από το ΟΑΚΑ

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο κακός όσο με την Εφές αλλά και πάλι θέλει το κάτι παραπάνω για να φτάσει στη νίκη όταν αγωνίζεται εκτός έδρας. Θα κινηθώ σε τρεις άξονες για να αναλύσω τι φταίει κατά τη γνώμη μου και δε θα σχολιάσω το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό.

Πρωτίστως θεωρώ όλα ξεκινούν από την άμυνα. Οι πράσινοι θέλει να τρέχουν το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι πολύ καλοί σε αυτό και το έχουν αποδείξει. Αν όμως δεν βγάζεις άμυνες και δέχεσαι εύκολα καλάθια, πώς να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο; Δεδομένο είναι πως δίνεις και άλλη ψυχολογία στον αντίπαλό σου, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Το έχω γράψει αρκετές φορές και θα το ξαναπώ. Ο Παναθηναϊκός πονάει στη ρακέτα. Επιτρέπεται ο Σεγκέλια να έχει αμέσως αμέσως 10+ πόντους;; Το ίδιο και ο Σέραφιν πριν 2 ημέρες στο ΟΑΚΑ. Αυτή τη φορά ο Βουγιούκας αγωνίστηκε παραπάνω και βελτίωσε κάπως την αμυντική συμπεριφορά απέναντι στους ψηλούς των γηπεδούχων αλλά δεν έφτανε αυτό.

Σε όλο το ματς η Μπασκόνια έκανε συνεχώς την ίδια κίνηση: Η μπάλα στο ποστ και κινήσεις εκτός μπάλας με κόψιμο στη ρακέτα από κάποιον κοντό. Πόσες φορές δέχτηκαν οι πράσινοι τέτοιο καλάθι; Πάρα πολλές για μια ομάδα που θέλει να πάει Final4. Θα την πατήσεις μία φορά, θα την πατήσεις δεύτερη, ε στην τρίτη φορά άλλαξε την άμυνα σου. Μιλάω σκληρά, το γνωρίζω, όμως δε γίνεται να μείνει ασχολίαστο ένα τέτοιο γεγονός.

Δεύτερον, ένα ακόμα στοιχείο που παρατηρώ φέτος στον Παναθηναϊκό είναι πως δεν είναι τόσο ομαδικός. Στο χτεσινό ματς είχε μόλις 9 ασίστ. Προτιμούν οι παίκτες του να πηγαίνουν σε προσωπικές ενέργειες. Προφανώς και αν ευστοχούν δε θα πει κανείς τίποτα, αλλά τι γίνεται όταν δεν θα είναι κάποιοι σε καλή μέρα; Και εδώ έρχεται στη συζήτηση ο Καλάθης, ο ηγέτης αυτής της ομάδος. Aν παίξει ο Καλάθης καλά, τότε και όλη η ομάδα είναι ένα επίπεδο πιο πάνω τουλάχιστον. Χτες, είχε μόνο 2 ασίστ, μόνο 2!!!

Ακόμα και στην Εφές που έκανε το χειρότερο του παιχνίδι φέτος είχε 8. Δε ρίχνω σε καμία περίπτωση την ευθύνη στον Καλάθη, απλώς θέλω να πω ότι είναι σημαντικό να δημιουργούν και οι υπόλοιποι παίκτες των πρασίνων. Να βοηθήσουν σε αυτήν την απαιτητική χρόνια τον ηγέτη τους και ταυτόχρονα να βοηθηθούν όλοι. Είχε χτες ο Λάνγκφορντ 33 πόντους, όμως ήταν όλες οι προσπάθειες προερχόμενες από ατομικές ενέργειες ως επί το πλείστον. Και που έβαλε 33; Πάλι η ομάδα δεν πήρε τη νίκη. Και ο Σβέντ βάζει σε κάθε ματς 20+ πόντους και η ομάδα του έχει ρεκόρ 3-6. Να ανοίξω μια παρένθεση και να πω πως ήταν πολύ σημαντικοί αυτοί οι 33 πόντοι του Αμερικανού εν όψει συνέχειας γιατί δείχνει πως επανέρχεται και αποκτά εμπιστοσύνη στις ικανότητες που έχει στο σκοράρισμα και το χρειάζεται ο Παναθηναϊκός αυτό. Το χρειάζεται αλλά αθροιστικά και όχι μεμονωμένα, δηλαδή σε συνδυασμό με καλή άμυνα και ομαδικότητα.

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω με αυτό με τις ατομικές ενέργειες. Το μόνο παιχνίδι ( για την ακρίβεια το μόνο ημίχρονο που κατέληξε σε νίκη της ομάδος) που κατάφερε από ατομικές ενέργειες να κερδίσει ήταν με τον Ολυμπιακό πριν 3 αγωνιστικές στο πλαίσιο της Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα υπενθυμίζω πως είχαν 41 πόντους στο ημίχρονο με μόλις 2 ασίστ και 3/5 βολές. Αυτό σημαίνει πως 32-34 πόντοι (32 αν οι ασίστ έδωσαν τρίποντα και 34 αν έδωσαν δίποντα) επιτεύχθηκαν από ατομικές προσπάθειες των παικτών.

Στο 2ο ημίχρονο βέβαια έδειξαν μια διαφορετική εικόνα, ήταν ανώτεροι και κέρδισαν. Και σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ και σε κάτι ακόμα που απέφευγα τόσο καιρό να το πω έτσι «άμεσα». Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια, εάν κερδίσει στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ξεχνάει όλα του τα προβλήματα. 30 πόντους να χάσει από την Μπουντούτσνοστ, μετά αν κερδίσει τον Ολυμπιακό σβήνεται η προηγούμενη ήττα και όσα προβλήματα υπάρχουν. Υπερβάλλω για τους 30 πόντους από την Μπουντούτσνοστ αλλά θέλω να δείξω πόσο πολύ μια ενδεχόμενη νίκη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, «αποκρύπτει» τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει σιγά σιγά. Πολλοί φίλαθλοι θα διαφωνήσουν με αυτό, θα πουν ότι δεν τους νοιάζει το αποτέλεσμα στο ντέρμπι αν εικόνα της ομάδος δεν είναι καλή στα υπόλοιπα παιχνίδια της Ευρωλίγκα κτλ. Αυτό φυσικά ισχύει για ελάχιστους, διότι οι φίλαθλοι είτε πράσινοι, είτε κόκκινοι θέλουν να κερδίζουν τον αιώνιο αντίπαλο ακόμα και σε ματς για φιλανθρωπικό σκοπό. Δε λέω σε καμία περίπτωση, πως δεν ενδιαφέρει τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να κερδίζουν στα υπόλοιπα ματς, απλά πρέπει να σταματήσουν να αρκούνται σε μια νίκη εναντίον του αιωνίου αντιπάλου τους. Και εδώ δίνω πάτημα και για το τρίτο σκέλος της συζήτησης μας.

Επειδή, όπως έχω ξαναπεί, οι Έλληνες είμαστε ανυπόμονοι σε μεγάλο βαθμό και δε δίνουμε χρόνο σε κανέναν να δουλέψει και να ασχοληθεί με τον τρόπο που θέλει, δεν κάνουμε καλό στην ίδια της ομάδα μας. Μη νομίζεται ότι η γκρίνια και η πίεση στις τάξεις των φιλάθλων δεν περνάει στους παίκτες και στον προπονητή. Όλη αυτή τη δυσφορία και τις απαιτήσεις από τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά, την αφουγκράζονται άπαντες εντός της ομάδος και μόνο καλό δεν τους κάνει. Επιδείξτε υπομονή, δείξτε εμπιστοσύνη και στο τέλος της χρονιάς γίνεται το ταμείο. ΌΧΙ νωρίτερα!!

Ξέρω ότι άσκησα σκληρή κριτική σήμερα, αλλά προτιμώ να γράφω αλήθειες παρά να γίνω αρεστός με ψεύτικα λόγια. Επίσης ξέρω ότι μπορεί και να έχω μακρηγορήσει, όμως ήταν πράγματα που συσσωρεύτηκαν και έπρεπε να τα αναφέρω. Θεώρησα πως σήμερα ήταν η σωστή στιγμή.

Θα έρθουν οι νίκες και στα εκτός έδρας, ελπίζω αρχής γενομένης από το επόμενο ματς στη Χίμκι, αν και είναι μια πολύ καλή ομάδα Αν οι πράσινοι αγωνιστούν σωστά και έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους και ομαδικότητα πιστεύω μπορούν να φύγουν νικητές.

Τα λέμε την επόμενη βδομάδα, καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

ΥΓ.1 Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγωνιστική άνοδο του Παππά (που είναι και η αδυναμία μου), διανύει περίοδο τρομερής φόρμας.
ΥΓ.2 Θυμάμαι την έλευση του Πασκουάλ στον πράσινο πάγκο. Αν δεν απατώμαι ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει για το πρωτάθλημα με 26 πόντους τον Παναθηναϊκό του Πεδουλάκη, ματς που του κόστισε και τη θέση του. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη οι ελληνικές ομάδες τα μεταξύ τους παιχνίδια. Λέτε αν έχανε σε κάποιο από τα 2 φετινά παιχνίδια ο Πασκουάλ, να είχε την ίδια τύχη με τον προκάτοχο του;; Για σκεφτείτε το…
ΥΓ.3 Ακόμα και αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός στη Μόσχα, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα. Δεν είμαστε καν στα μισά της χρονιάς και η ομάδα έχει δείξει πως στην Ευρωλίγκα με τη νέα μορφή διεξαγωγής, πάντα στο 2ο γύρο φορτσάρει και παίρνει και πλεονέκτημα έδρας. Ας μη κοιτάμε μακριά, εγώ απλώς, όπως λένε και στον τόπο μου, just saying..

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected