Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Ίσως αποδειχτεί “χρυσάφι” η νίκη του Ολυμπιακού

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Πολύ σημαντική η χιεσινή νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην πολύ καλή φετινή Εφές. Το ματς είχε ανατροπές καθ’ όλη τη διάρκεια του και στο τέλος επικράτησε η δύναμη της έδρας και φυσικά η ομάδα που είχε την μεγαλύτερη οξυδέρκεια και το ήθελε περισσότερο. Ναι ο Ολυμπιακός το ήθελε περισσότερο, πίεσε περισσότερο στην άμυνα και θεωρώ πως η νίκη αυτή ήταν καθαρά του προπονητή.

Ο Βlatt από την αρχή του παιχνιδιού στόχευε στην επίθεση τον Μιλουτίνοφ και τον Πρίντεζη και στην άμυνα δεν ήθελε να δεχτεί εύκολα δίποντα, γι’ αυτό βλέπαμε και πολλά double teams αλλά και πολλά ελεύθερα τρίποντα, στα οποία δυστυχώς οι «Τούρκοι» ήταν εύστοχοι. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η πιο εύστοχη ομάδα στα σουτ 3 πόντων στη διοργάνωση και πως βασίζονται πολλές επιθέσεις της στο μακρινό σουτ. Επιθετικά η Εφές ξεκίνησε να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά, από τη 2η περίοδο και μετά. Η 1η περίοδος ανήκει ξεκάθαρα στους ερυθρόλευκους.

Έπαιξαν εξαιρετική άμυνα και στην επίθεση ήταν πιστοί στο πλάνο που τους είχε υποδείξει ο προπονητής τους. Eνδεικτικό είναι και το 25-12 που είχαν στην 1η περίοδο. Στη 2η περίοδο η Εφές έδειξε να αντιδράει και να μειώνει. Ήταν πιο καλή αμυντικά, έκλεισε τους διαδρόμους, δεν άφηνε να πλησιάσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού κοντά στο καλάθι και στην επίθεση ήταν πάρα πολύ εύστοχοι πίσω από τα 6.75. Κατάφεραν να πετύχουν 34 πόντους σε μόλις μια περίοδο. Πολύ κακοί αμυντικά οι ερυθρόλευκοι.

Στο 2ο ημίχρονο είχαμε σε ρόλο οδηγού την Τουρκική ομάδα με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί και να μένει κοντά στο σκορ. Χρειάστηκε και κάποιες μεγάλες προσπάθειες από τον αρχηγό του Ολυμπιακού για να ξεμπλοκάρει την ομάδα του.

Και φτάνουμε στην 4η περίοδο όπου θεωρώ έδειξε την προπονητική του κλάση ο Αμερικανοισραηλινός κόουτς. Αρχικά, ψήλωσε το σχήμα του και έκανε αλλαγές σε όλα τα σκριν. Δεν επέτρεπε την εύκολη πάσα προς τα μέσα, γι’ αυτό και τα ψηλά κορμιά. Και τέλος έβαλε στο πιο κομβικό σημείο τον Στρέλνιεκς ο οποίος έχει δείξει τελευταία ότι στα κρίσιμα λεπτά της 4η περιόδου τα πάει εξαιρετικά.

Μεγάλη εμφάνιση και έδειξε πόσο έλλειπε από τα προηγούμενα ματς ο Τουπάν. Ήταν παντού σε άμυνα και επίθεση. Πέτυχε 19 πόντους, πήρε πολλά ριμπάουντ ή μαχόταν για αυτά και έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω σε Μίσιτς και Λάρκιν. Βάσει ranking MVP βγήκε ο Μιλουτίνοφ, αλλά τη διαφορά την έκανε ο Τουπάν. Ήταν ο παίκτης κλειδί. Να μην αδικήσουμε και τον Σέρβο σέντερ. Ήταν και αυτός πολύ καλός και στις 2 πλευρές του παρκέ, με αποκορύφωμα το 1ο ημίχρονο. Γενικά ο Μιλουτίνοφ έχει δουλέψει πολύ και αυτό αντικατοπτρίζεται στο παιχνίδι του. Δεν είναι τυχαία και ο 1ος rebounder της φετινής διοργάνωσης.

Σαν γενική εικόνα, η ομάδα του Πειραιά πήρε μια πολύτιμη νίκη, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την 4η Εφές. Καλείται τώρα να φανεί δυνατός απέναντι στην πληγωμένη Μπαρτσελόνα των 3 συνεχόμενων ηττών και να φανεί το ίδιο ικανός εντός παρκέ ακολουθώντας πάντοτε το πλάνο του προπονητή του.

ΥΓ.1 Ναι δεν αγωνίστηκε ο Μπουμπουά και ήταν μεγάλη απώλεια, όμως και ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε σε κάποια ματς με απουσίες. Έτσι είναι ο αθλητισμός.
ΥΓ.2 Όταν σουτάρει ο Τουπάν, είναι απίστευτη η καμπύλη που δίνει στο σουτ του. Γενικά εξελίχτηκε σε πολύ καλή μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.
ΥΓ.3 Με έχει εντυπωσιάσει η αγωνιστική σταθερότητα του Λεντέι και η ευστοχία του στα σουτ 3 πόντων.
ΥΓ.4 Παρατηρώ τελευταία ο Σπανούλης ξεκινάει από τον πάγκο και μπορεί να παίζει και λιγότερο από όσο περιμέναμε. Όμως θεωρώ είναι τακτική του προπονητή ώστε να παίρνει το maximum από τον αρχηγό της ομάδος στα λεπτά που αγωνίζεται.
ΥΓ.5 Εκνευριστικά εύστοχος ο Μίσιτς εχτές, αλλά πραγματικά έχει βελτιωθεί από πέρυσι και θέλει πολύ περισσότερη προσπάθεια και ατομική και ομαδική για να τον περιορίσεις.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected