Κατηγορίες
Διάφορα

Τα τέσσερα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια – Δεν φαίνονται στα εχθρικά ραντάρ (photos)

Τα ελληνικά υποβρύχια αποτελούν ένα σημαντικό όπλο, έναντι της Τουρκίας, στη «σκακιέρα» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνολικά η Ελλάδα έχει 11 υποβρύχια. Έξι παλαιότερου τύπου, ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209 και τέσσερα τύπου 214, τα γνωστά και ως «Παπανικολής», που θεωρούνται αθόρυβα και, επομένως, «αόρατα». Η Τουρκία, που συνέχισε να προκαλεί και την περασμένη εβδομάδα, έχει ένα παραπάνω υποβρύχιο συνολικά (12), όμως όλα είναι προηγμένης γενιάς, τύπου 209.

Η διαφορά των υποβρυχίων τύπου 214 («Παπανικολής») είναι ότι φέρουν τεχνολογία που τούς επιτρέπει να παραμείνουν για μεγάλα διαστήματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα, ούτως ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από εχθρικά ραντάρ. Επιπλέον, έχουν ένα ειδικό «σιωπηλό» σύστημα πρόωσης με συνέπεια να μη γίνονται αντιληπτά από αεροσκάφη, ελικόπτερα ή και πλοία επιφανείας.

Η Ελλάδα επέδειξε την υπεροχή της στο βυθό όταν οι Τούρκοι «έχασαν» τις θέσεις των ελληνικών υποβρυχίων, τα οποία, μάταια, αναζητούσαν επί 34 ημέρες! Λίγες ημέρες αργότερα, προκειμένου να ενισχύσουν το ηθικό τους, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν βίντεο από δήθεν εντοπισμό των ελληνικών υποβρυχίων, όταν αυτά, φυσικά, ήταν στην… επιφάνεια.

Τα χαρακτηριστικά – «κλειδιά» των υποβρυχίων «Παπανικολής»

Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, τα υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής») έχουν μήκος 65,3 μέτρα και μπορούν να κινηθούν με 10,5 κόμβους στην επιφάνεια και 21 κόμβους σε κατάδυση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των τεσσάρων «αόρατων» υποβρυχίων της Ελλάδας στο defencenet.gr