Κατηγορίες
Διάφορα

Κυριάκος Μητσοτάκης : “Τα μέτρα παραμένουν μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό”

Κατά την τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους τομείς της Υγείας, της Παιδεία, του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας, προτεραιότητες του νέου Κυβερνητικού σχεδίου.

Σε έναν μίνι απολογισμό της κυβερνητικής δράσης προχώρησε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ταραγμένου 2020 ψηφίστηκαν 113 νομοσχέδια, δρομολογήθηκαν δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκαν πρωτόγνωρες προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων.

Ο στόχος, όπως τόνισε, δεν είναι άλλος από το να μείνει η χώρα προστατευμένη από τον κορονοϊό, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε και πάλι, πως η 27η Δεκεμβρίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη των εμβολιασμών που θα επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κάνοντας μάλιστα αναφορά στη χθεσινή τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου αλλά και της οργάνωσης των εμβολιασμών, με την εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδική αναφορά πραγματοποιήθηκε στο Νομοσχέδιο Παιδείας που αναβαθμίζει τις σπουδές με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Στόχος στον τομέα της Παιδείας δεν είναι άλλος από το να κατευθυνθούν τα νέα παιδιά σε σχολές που πραγματικά επιθυμούν για να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο της εισαγωγής στα πανεπιστήμια αλλά της μη αποφοίτησης από αυτά που αγγίζει το 30%. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα του νομοσχεδίου της παιδείας συμπεριλαμβάνεται επίσης και η κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενισχύοντας ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα, ιδρύοντας την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Νομοσχέδιο του Πολιτισμού σημειώθηκε πως αφαιρεί την γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, όπως έχει ήδη συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, μετατρέπονται πλέον σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του Υπουργείου.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στο επίκεντρο παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται, κάνοντας ειδική μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης για να ευθυγραμμιστεί η προσφορά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Το κείμενο της εισήγησης του πρωθυπουργού ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected