Διάφορα

ΗΠΑ, Αγγλία και Αυστραλία ανακοίνωσαν πως ιδρύουν την AUKUS. Γιατί τώρα και γιατί οι συγκεκριμένες δυνάμεις;

AP Photo/Andrew Harnik

Με αρκτικόλεξο στο οποίο παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States), ανακοίνωσαν με κοινή ανακοίνωση των Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, ΑUKUS.

Η συνεργασία στρατηγικής ασφάλειας AUKUS στόχο έχει να διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών».

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ανακοίνωση είναι ακόμα μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδρούν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό και εξαιρετικά ευπρόσδεκτο σημάδι της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδυναμώσει στενούς συμμάχους της όπως η Αυστραλία μέσω παροχής βοήθειας σε εξαιρετικά προηγμένη αμυντική τεχνολογία» δήλωσε η Άσλεϊ Τάουνσεντ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικού προγραμματισμού στο Κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με το περιοδικό Politico. «Αυτό υποδηλώνει μια νέα και πιο στρατηγική προσέγγιση στη συλλογική συνεργασία με τους συμμάχους για τις αμυντικές προτεραιότητες του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε.

περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected