Κατηγορίες
Διάφορα

Το CDC στις ΗΠΑ “ανοίγει” τη συζήτηση για την 4η δόση εμβολίου!

Tο σύνολο σχεδόν Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στη φάση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η συζήτηση όμως για… τέταρτη έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika. τα αμερικανικά Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έκαναν την αρχή στο τέλος του Οκτωβρίου μιλώντας για τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σημερινές του δηλώσεις εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανοσίας. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη».

Το αμερικανικό CDC πάντως έχει ανοίξει την κουβέντα της τέταρτης δόσης, αρχικά τουλάχιστον στους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μοιάζει να φθίνει με τον χρόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Περίπου 3% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 7 εκατομμύρια ενήλικες, βρίσκονται σε κατάσταση ανοσοκαταστολής.

Στις ανανεωμένες οδηγίες του το CDC καλεί συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού που εμβολιάστηκε με Moderna ή Pfizer να εμβολιαστούν και με τέταρτη δόση. «Ενήλικες με ανοσοκαταστολή που ολοκλήρωσαν τον αρχικό τους εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο και έκαναν μια αναμνηστική δόση επίσης με mRNA εμβόλιο μπορούν να προσέλθουν και για μια ακόμα ενισχυτική δόση με τα εμβόλια (Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson) τουλάχιστον 6 μήνες μετά την τρίτη δόση» ανέφερε το CDC.

Τον περασμένο Αύγουστο, το CDC εκτίμησε ότι ενισχυτική δόση χρειάζονταν 7 εκατομμύρια ενήλικες. Παρά όμως τις εκτιμήσεις του CDC, σχεδόν 14 εκατομμύρια πολίτες έχουν μέχρι στιγμής λάβει την ενισχυτική δόση.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected