Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Όπως το περιμέναμε : Η πανδημία αύξησε τους πολυεκατομμυριούχους αλλά και τους φτωχότερους

Tο ξέραμε, το βλέπαμε αλλά τώρα έχουμε και τα στοιχεία. Τα δύο χρόνια πανδημίας έκαναν τους πλούσιους του πλανήτη σαφώς πλουσιότερους και τους φτωχούς σημαντικά φτωχότερους.

Όπως αναφέρει το News247, αυτήν την αναμφισβήτητη πραγματικότητα κατέγραψε η ανάλυση της Oxfam η οποία βασίστηκε σε στοιχεία του Forbes. Σύμφωνα μ’ αυτά οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 573 τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αθροίζονται στους 2.668. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε τριάντα ώρες τους τελευταίους 24 μήνες «γεννιόταν» ένας νέος δισεκατομμυριούχος!

Οι πάρα πολύ πλούσιοι άνθρωποι αύξησαν τη συνολική τους περιουσία κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται στο θηριώδες 42%. Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου ξόδευαν αφειδώς χρήμα για να στηρίξουν τους πολίτες τους, οι μεγιστάνες του πλανήτη επωφελούνταν μέσω των κερδών τους στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η μεγαλύτερη από αυτή την αύξηση παρατηρήθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια των σκληρών lock-down σε Αμερική Ευρώπη και Ασία.

Ο Covid και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έφεραν φτώχεια
Στον αντίποδα, τα τελευταία δύο χρόνια 263 εκατομμύρια άνθρωποι ωθήθηκαν στην ακραία φτώχεια. Ο επικεφαλής των πολιτικών για τις ανισότητες της Oxfam, Μαξ Λόουσον, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω δει ποτέ τόσο δραματική αύξηση της φτώχειας και της αύξησης του πλούτου την ίδια στιγμή στην ιστορία».

Οι πολίτες παγκοσμίως επιχειρούν να επιβιώσουν σ’ ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενου κόστους στην ενέργεια αλλά και στα τρόφιμα. Οι επικεφαλής των κλάδων των τροφίμων την ίδια στιγμή ενισχύουν τα κέρδη τους όσο ποτέ. Ο συνολικός πλούτος των επιχειρήσεων τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 45% τα τελευταία δύο χρόνια.

Από τη φαρμακοβιομηχανία επίσης «γεννήθηκαν» 40 νέοι δισεκατομμυριούχοι αφού τα κέρδη των μεγάλων εταιριών του φαρμάκου, λόγω και των πωλήσεων των εμβολίων κατά της Covid – 19 αυξήθηκαν κατά πολύ. Είναι παράλληλα σαφές ότι τα περισσότερα χρήματα στη φαρμαμοβιομηχανία δόθηκαν από τα κράτη που ήθελαν μία γρήγορη και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στον τομέα της τεχνολογίας τέλος, οι συνήθεις ύποπτοι, Ίλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς αύξησαν τη συνολική τους περιουσία κατά 436 δισεκατομμύρια δολάρια.

error: Protected