Κατηγορίες
Αθλήματα

Μόναχο 2022: Η Κατερίνα Στεφανίδη “κοιτάζει” το βάθρο για τρίτη φορά, φιλοδοξίες διάκρισης για την Ελένη Πολακ

Η πρώτη φορά που πέρασε το κατώφλι ενός σταδίου για να συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 2012 στο Ελσίνκι.

Σε εκείνη τη διοργάνωση η Κατερίνα Στεφανίδη είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του αγωνίσματος, σε μια εμφάνιση που δεν προμήνυε ακόμη την εξαιρετική της πορεία. Δέκα χρόνια από εκείνο το γεγονός, η Στεφανίδη μετράει αισίως δέκα μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις. Και ο στόχος της για τη φετινή στάση του θεσμού είναι να διευρύνει ακόμη περισσότερο το πλούσιο βιογραφικό της. Η αθλήτρια του Μίτσελ Κρίερ νικήτρια το 2016 στο Άμστερνταμ και το 2018 στο Βερολίνο αποτελεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση ακόμη και του χρυσού μεταλλίου, του τρίτου διαδοχικού της στην ιστορία του θεσμού και το τέταρτο στο σύνολο, αφού ήταν δεύτερη το 2014 στη Ζυρίχη.

Το όριο πρόκρισης στον τελικό έχει οριστεί στα 4,55 μ., ενώ η Στεφανίδη έχει πετύχει φέτος 4,70 μ. στο Παγκόσμιο του Όρεγκον και προέρχεται από την καλή παρουσία στο Diamond League του Μονακό.

“Εδώ και μία 10ετία η χώρα μας μετέχει στον τελικό του επί κοντώ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με δύο αθλήτριες με εμένα και την Νικόλ Κυριακοπούλου και μάλιστα αν όχι και οι δύο έστω η μία κατακτούσε ένα μετάλλιο. To 2018 ήταν τρεις Ελληνίδες στον τελικό, αφού είχε προκριθεί και η Ελένη Πόλακ. Ελπίζω κάτι ανάλογο να γίνει και φέτος. Θεωρώ πως αν όλα πάνε καλά και περάσω στον τελικό εκεί τον πρώτο λόγο θα έχω εγώ και η Σούτει. Το 2018 δεν ήμουν το φαβορί, αφού την κορυφαία επίδοση την είχε η Σιντόροβα. Τώρα θεωρώ πως με βάση ότι έχουμε δει αυτή τη χρονιά είμαι η αθλήτρια που πηγαίνει με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, γεγονός που μου δημιουργεί ένα άγχος, αλλά ταυτόχρονα μου δίνει και αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα υπάρχουν. Είδα το στάδιο και εκτιμώ πως ο αέρας θα γυρίζει και πιθανόν να επηρεάζει κάποιες αθλήτριες. Εγώ γενικά είμαι αθλήτρια που αποδίδει όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Από τις συνθήκες του καιρού θα εξαρτηθεί και το πόσο ψηλά θα πάρει ο πήχης“, είπε αρχικά η Κατερίνα Στεφανίδη και συμπλήρωσε: “Από το Όρεγκον και έπειτα ανεβαίνω διαρκώς και το βλέπω και στα αποτελέσματα μου. Πιστεύω πως θα μπορέσω και στο Μόναχο να διεκδικήσει τη βελτίωση του φετινού μου ρεκόρ. Με ευνοεί ακόμη το γεγονός ότι ο πήχης αυτή τη φορά θα έχει πιο ομαλή άνοδο και θα μου επιτρέπει καλύτερη διαχείριση σε αντίθεση με το ότι έγινε στο Όρεγκον”. Η Στεφανίδη αποτελεί την κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια και μία από τις καλύτερες επικοντίστριες όλων των εποχών παγκοσμίως. Τα δύο τελευταία χρόνια μπορεί να μην είναι το ακλόνητο φαβορί στη διεκδίκηση των μεταλλίων, ωστόσο παραμένει μία από τις διεκδικήτριες του βάθρου. “Όταν έμπαινα στους αγώνες σαν φαβορί είχα την αυτοπεποίθηση γιατί ήμουν πολύ καλά. Δε μου δημιουργεί ανασφάλεια το γεγονός, αν μπαίνω ή όχι σαν φαβορί, αυτό που με επηρεάζει είναι το πως αισθάνομαι εγώ στην προπόνηση και στους αγώνες. Και η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Και στο Γιουτζίν αισθανόμουν καλύτερα και έκανα ρεκόρ χρονιάς, αλλά και Μονακό, όπου έκανα την καλύτερη παρουσία μου σε Diamond League“.

Φώτο: Άγγελος Ζυμάρας

Στον προκριματικό του επί κοντώ με προσδοκίες συμμετοχής στον τελικός της διοργάνωσης θα πάρει μέρος και η Ελένη Πόλακ. Η αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη, είχε μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες και διακυμάνσεις, παρόλα αυτά είναι σε θέση να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό. “Η χρονιά είχε αρκετά θέματα εξαιτίας του προβλήματος της μέσης, που με κράτησε πολύ πίσω. Κατάφερα να αγωνιστώ στο Όρεγκον και πιστεύω πως στο Μόναχο έχω την ευκαιρία να σώσω τη χρονιά. Έχω την πεποίθηση πως θα αλλάξει η εικόνα της χρονιάς μου σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να είμαι στον τελικό κι αν εκεί ο αγώνας είναι γρήγορος, θα μπορέσω να διεκδικήσω κάτι καλό“. Η Πόλακ μετέχει δεύτερη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού ήταν παρούσα και στη διοργάνωση του 2018, όπου προκρίθηκε στον τελικό, ωστόσο δεν κατατάχθηκε καθώς έκανε τρία άκυρα στο αρχικό ύψος.

Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης)
Αγώνισμα: Επί κοντώ
Ατ./Φετ.: 4,91μ./4,70 μ.
Προπονητής: Μίτσελ Κρίερ
Πανελλήνιο ρεκόρ: 4,91 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 6/8/2017
Κορυφαία επίδοση Ελλάδα 2022: 4,70 μ. Κατερίνα Στεφανίδη
Κορυφαία επίδοση Ευρώπη 2022: 4,80 μ.(i) Τίνα Σούτει (Σλοβενία)
Ρεκόρ αγώνων: 4,85 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2018
Ελληνικά μετάλλια στο αγώνισμα:
1η 4,85 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2018 Βερολίνο
1η 4,81 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2016 Άμστερνταμ
2η 4,80 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου 2018 Βερολίνο
2η 4,60 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2014 Ζυρίχη
3η 4,60 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου 2012 Ελσίνκι

Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων)
Αγώνισμα: Επί κοντώ
Ατ./Φετ.: 4,71 μ. (i)/4,50 μ.
Προπονητής: Μανώλης Καραγιάννης
Πανελλήνιο ρεκόρ: 4,91 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 6/8/2017
Κορυφαία επίδοση Ελλάδα 2022: 4,70 μ. Κατερίνα Στεφανίδη
Κορυφαία επίδοση συμμετέχουσας: 4,80 μ.(i) Τίνα Σούτει (Σλοβενία)
Ρεκόρ αγώνων: 4,85 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2018
Ελληνικά μετάλλια στο αγώνισμα:
1η 4,85 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2018 Βερολίνο
1η 4,81 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2016 Άμστερνταμ
2η 4,80 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου 2018 Βερολίνο
2η 4,60 μ. Κατερίνα Στεφανίδη 2014 Ζυρίχη
3η 4,60 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου 2012 Ελσίνκι

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P