Διάφορα

Τρεις καθηλωτικές ταινίες ενός σπουδαίου Έλληνα ντοκιμαντερίστα που δεν πρέπει να χάσετε (vids)

φωτ. pegasus

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες».

Ο Σταύρος Ψυλλάκης, ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της εποχής μας, παρατηρεί μέσα από το σινεμά του, στοχάζεται. Με ταινίες που έχουν ως σημείο εκκίνησης κάποιο κοινωνικό ή προσωπικό ζήτημα αλλά επεκτείνονται στη σφαίρα του δοκιμίου, δίνοντας σε εμάς τους θεατές κάτι παραπάνω από μια ιστορία ή μια πληροφορία– αλλά εφόδια για να αναλογιστούμε την ίδια μας την ύπαρξη.

Αυτό το εορταστικό τριήμερο, το Cinobo παρουσιάζει ένα σημαντικό αφιέρωμα στο σινεμά του Ψυλλάκη, προβάλλοντας τις τρεις τελευταίες του, μια τριλογία με γενικό τίτλο Ωδές Στην Ύπαρξη. Οι προβολές θα γίνουν 28, 29, και 30 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη παρουσία του σκηνοθέτη, με εισηγήσεις ειδικών και συζητήσεις με το κοινό.

Αυτές είναι οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν:

  • «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ η μνήμη του τόπου» (για τον αντάρτη Γιάννη Λιονάκη) (αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας)
  • «ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» (για τον λεγεωνάριο, συγγραφέα και μουσικό Γιώργο Μανιάτη) και
  • «ΟΦΕΙΛΗ» (για τον φίλο μας Αλέκο Ζούκα)

Όπως λέει κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πρόκειται για τρεις τίτλους «πολυσήμαντος, που το νόημά τους διαρκώς μετατοπίζεται και δεν λέει να καταλαγιάσει μέσα μου. Δεν είμαι σίγουρος σε ποια από τις τρεις ταινίες ταιριάζει ο κάθε τίτλος. Κάθε ταινία εστιάζει σ’ ένα μόνο πρόσωπο -όχι ως βιογραφία ή πορτρέτο- και ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι στη γεωγραφία της ψυχής του “ήρωά” της».

Το τι αφορούν οι ταινίες και σχετικά βίντεο μπορείτε να δείτε στο News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected