Το δίχως άλλο κατά τις δύο τελευταίες ημέρες όταν προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων οι περισσότεροι επιχειρήσαμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει κακόβουλη επίθεση και το News247 ήρθε σε επαφή με όρους πληροφορικής οι οποίοι συνήθως αφορούν μόνο τους ειδικούς.
Όχι άδικα. Το πρόβλημα είναι εξ ορισμού σύνθετο ενώ τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέμειναν από την πρώτη μέρα ότι το σύστημα δέχθηκε “κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα” η οποία μάλιστα, σύμφωνα με μερίδα των ΜΜΕ, έλαβε “ιστορικές διαστάσεις”.
Είναι πράγματι έτσι; Το NEWS 24/7 συνομίλησε με ειδικό της πληροφορικής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του (για τους δικούς του τυπικούς λόγους οι οποίοι έγιναν απολύτως σεβαστοί).
“Οι πρώτες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι δεν πρόκειται για μία μεγάλη επίθεση όπως, ίσως ούτε καν για επίθεση DDOS. Η κίνηση όγκου δεδομένων που καταγράφηκε στην πλατφόρμα δεν είναι ασυνήθιστη ως προς το μέγεθός της και είχε καταγραφεί, σχεδόν με τους ίδιους αριθμούς και λίγες ημέρες πιο πριν. Αυτή του μεγέθους κίνηση δεν δικαιολογεί την κατάρρευση της πλατφόρμας επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα” σχολιάζει σχετικά ο συνομιλητής μας.
Εν συνεχεία γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος σχολιάζοντας τα νούμερα που χρησιμοποίησαν τα δύο υπουργεία στις ανακοινώσεις τους: “Moυ ακούγεται ιδιαίτερα υπερβολικό το νούμερο των 114 χωρών από τις οποίες υποτίθεται ότι προήλθαν οι επιθέσεις. Ας σκεφτούμε. Πόσες είναι οι χώρες που διαθέτουν γρήγορο internet το οποίο είναι απαραίτητο για κακόβουλες επιθέσεις όπως αυτή που περιγράφηκε και πόσες είναι οι χώρες στις οποίες δεν υπάρχει καν διαδίκτυο. Δεν βγαίνουν αυτά τα νούμερα, φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά”.
Ως προς το πλήθος των χτυπημάτων ανά δευτερόλεπτο “μπορώ να πω ότι μία πλατφόρμα που συνεργάζεται με εταιρία για την απόκρουση του χτυπήματος (σσ την ΑΚΑΜΑΙ φαίνεται να προτίμησαν οι αρμόδιοι από τη Δευτέρα) μπορεί να αντέξει όχι μόνο 165 εκατομμύρια χτυπήματα ή 280.000 το δευτερόλεπτο αλλά χτυπήματα ακόμα και 2000 φορές περισσότερα. Είναι άλλωστε η δουλειά των εν λόγω εταιριών να αποκρούουν αποτελεσματικά”.
Άρα ακόμα και σ’ αυτό δεν φαίνεται να δικαιώνεται το κυβερνητικό αφήγημα. Η γενικότερη εντύπωση που αποκόμισε ο συνομιλητής μας (άνθρωπος πολύ μεγάλης πείρας στη δουλειά του) είναι ότι “πολλές από τις πλατφόρμες που “χτίζονται” για να χρησιμοποιηθούν από δημόσιους οργανισμούς δεν έχουν τα κατάλληλα εχέγγυα προστασίας και αντοχής σε πάσης φύσεως επιθέσεις”.
Τα παραδείγματα, έτσι και αλλιώς, είναι πάρα πολλά. Την Τρίτη κατέρρευσε και η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού, οπότε μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση χρωστά στους πολίτες συγκεκριμένες απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται και από στοιχεία. Σε δική του υποδομή (ΕΔΥΤΕ) φιλοξενείται η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων.