Κατηγορίες
Εθνικές Ομάδες

Η υπερπροσπάθεια της Εθνικής μας “έσβησε” από το εύστοχο πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 89′ (photos+vids)

Δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό πλέον η πρόκριση της Εθνικής μας στα τελικά του Euro 2024.

Η Ολλανδία πέρασε από το κατάμεστο “Opap Arena” χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Φαν Ντάικ στο 89ο λεπτό, και ενώ είχε προηγηθεί μια ομολογουμένως υπερπροσπάθεια των διεθνών μας κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Η μεγάλη ευκαιρία του Ιωαννίδη στο 50′ θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας, όμως ο επιθετικός του Παναθηναϊκού δεν κατόρθωσε να μας βάλει μπροστά στο σκορ.

Ακολουθεί η εντός έδρας αναμέτρηση με την αδιάφορη βαθμολογικά Γαλλία, όμως η Ολλανδία έχει δύο ακόμη ματς στον όμιλο, εντός με την Ιρλανδία και εκτός με το Γιβραλτάρ.

Το φιλμ

Στο ξεκίνημα του αγώνα, και μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο 15λεπτο, η Ολλανδία έδειξε τη διάθεση να κρατήσει την μπάλα και να πιέσει ψηλά. Με τον τρόπο παιχνιδιού που επέλεξαν οι οράνιε, κερδήθηκαν αρκετές μονομαχίες αλλά και τέσσερα συνεχόμενα κόρνερ, σε ένα από τα οποία κέρδισαν πέναλτι.

Ήταν το 25ο λεπτό, όταν ο Χάρτμαν έκανε τη σέντρα, ο Κουλιεράκης διεκδίκησε με τον Φαν Ντάικ την μπάλα και έπεσαν κάτω, με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλα.

Η φάση ελέγχθηκε από το VAR και ο Βέγκχορστ πήρε την μπάλα για να τη στήσει στα 11 βήματα, αλλά λογάριασε χωρίς τον Βλαχοδήμο, ο οποίος μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια.

Η πίεση της Ολλανδίας συνεχίστηκε, με πολλές προσπάθειες για πλαγιοκοπήσεις με Ντούμφρις και Χάρτμαν, ενώ ο Ρέιντερς ήταν απειλητικός με τα μακρινά σουτ.

Στο 44′ οι οράνιε είχαν μια πολύ καλή στιγμή για το πρώτο γκολ. Ο Μπερχβάιν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Ρότα από αριστερά, έκανε το σουτ στην περιοχή αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε σε κόρνερ.

Το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς σκορ, με την Ελλάδα να μην έχει καταγράφει ούτε μια ευκαιρία και την Ολλανδία να έχει την κατοχή της μπάλας αλλά και τις πιο σημαντικές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι του Βέγκχορστ.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, η Ολλανδία είχε μια πολύ καλή στιγμή, όταν ο Μαυροπάνος έκανε το λάθος, ο Μπερχβάιν έφυγε στην αντεπίθεση, πάτησε περιοχή αλλά ο Βλαχοδήμος εντυπωσιακά έβγαλε σε κόρνερ.

Με τη συμπλήρωση 50 λεπτών καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Εθνική μας. Ο Ιωαννίδης έκανε τρομερή ατομική ενέργεια από δεξιά, πέρασε τον Ακέ, πάτησε στην περιοχή από πλάγια θέση αλλά η επιλογή να σουτάρει δεν ήταν η καλύτερη καθώς πήγε στην εξωτερική μεριά της εστίας.

Δύο λεπτά μετά, “κρύφτηκε” η μπάλα από πλευράς Ολλανδίας. Ο Ράιντερς μπήκε στην περιοχή από αριστερά, πέρασε τον Ρότα, έκανε το σουτ αλλά ο Βλαχοδήμος με τα πόδια απέκρουσε ξανά. Στη συνέχεια της φάσης, ο Σίμονς έκανε το πλασέ αλλά η μπάλα πήγε δίπλα από τα δοκάρια.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, ο Γουστάβο Πογέτ έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Φούντα, Μπουχαλάκη και Σιώπη στις θέσεις των Μπακασέτα, Κουρμπέλη και Κουλιεράκη.

Στο 64′ ο Μπουχαλάκης πήρε την μπάλα από τον Τσιμίκα, έκανε το σουτ από πλάγια θέση αλλά η μπάλα πήγε στο εξωτερικό δίχτυ της εστίας.

Η Ολλανδία άρχισε σταδιακά να ρίχνει τον ρυθμό της, βλέποντας πως η Εθνική μας παίρνει τα ρίσκα της για να επιτεθεί.

Στο 77′ ο Πογέτ επέλεξε να παίξει με δύο επιθετικούς, βγάζοντας τον Μασούρα που κουράστηκε, για να περάσει στη θέση του ο Γιώργος Γιακουμάκης.

Δύο λεπτά μετά, η Εθνική μας έφτασε κοντά στο γκολ. Ο “κέρβερος” Ιωαννίδης έκλεψε την μπάλα στην πλάγια γραμμή, κουβάλησε μέχρι τα όρια της περιοχής, πάσαρε στον Μάνταλο ο οποίος σούταρε, η μπάλα κόντραρε αλλά ο Γιακουμάκης δεν μπόρεσε να τη βάλει μπροστά του για να πλασάρει σε θέση τετ-α-τετ.

Στο 81′ ο Ουρουγουανός τεχνικός τα έπαιξε όλα για όλα, βάζοντας και τρίτο επιθετικό, τον Βαγγέλη Παυλίδη στη θέση του Μάνταλου.

Η Ελλάδα ανέβασε στροφές στο διάστημα αυτό και πίεσε ψηλά την Ολλανδία, άλλωστε μόνο η νίκη είναι ο βασικός στόχος. Στο 84′ η πίεση απέφερε καρπούς, η Εθνική μας έκλεψε την μπάλα, ο Φούντας έκανε τη σέντρα, ο Ιωαννίδης έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 89′ η Ολλανδία κέρδισε πέναλτι όταν ο Παυλίδης “γκρέμισε” τον Ντάμφρις και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα για δεύτερη φορά στο παιχνίδι. Μετά το τσεκ από το VAR, υποδείχτηκε και τυπικά η παράβαση.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Φαν Ντάικ, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1 της Ολλανδίας.

Στο 90+5′ ο Ιωαννίδης έπιασε την κεφαλιά πιο ψηλά από όλους, η μπάλα δίπλα από τα δοκάρια.

Δύο λεπτά μετά, ο Μπρόμπεϊ βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, ο Ρέτσος όμως έκανε εντυπωσιακό τάκλιν και αποσόβησε το γκολ. Ο ρέφερι όμως πήγε στο VAR να το δει και απέβαλε τον Πογέτ για διαμαρτυρία.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, βρήκε την Εθνική μας να χάνει, παρά την υπερπροσπάθεια του δευτέρου ημιχρόνου. Η πρόκριση πλέον είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς οι Ολλανδοί έχουν ακόμη δύο ματς (με Ιρλανδία και Γιβραλτάρ), ενώ η Εθνική μας μόνο το εντός με τη Γαλλία.

Συνθέσεις

Ελλάδα (Γουστάβο Πογέτ) : Βλαχοδήμος, Κουλιεράκης (61′ Σιώπης), Ρότα, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Μάνταλος (81′ Παυλίδης), Μπακασέτας (60′ Φούντας), Κουρμπέλης (60′ Μπουχαλάκης), Τσιμίκας, Μασούρας (77′ Γιακουμάκης), Ιωαννίδης

Ολλανδία (Ρόναλντ Κούμαν) : Φερμπρούχεν, Ακέ, Γκερντρούντα (46′ Μάλεν), Φαν Ντάικ, Χάρτμαν (74′ Φαν ντε Φεν), Ντούμφρις, Ράιντερς, Βίφερ (81′ λ.τ. Ντε Ρον), Μπερχβάιν, Σίμονς (62′ Φέερμαν), Βέγκχορστ (62′ Μπρόμπεϊ)

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected