Κατηγορίες
Football League - Γ Εθνική / Τοπικά - Ποδόσφαιρο

Αναδιάρθρωση Ελληνικού Ποδοσφαίρου – Όλο το πλάνο στο…πιάτο σας!

[slideshow]

Σίγουρα για τους περισσότερους, στο άκουσμα της αλλαγής ή αναδιάρθρωσης όπως λέγεται πιο…επιστημονικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακολουθεί ένα μειδίαμα και ένα σαρκαστικό γέλιο! Κι αυτό γιατί οι περισσότερες αλλαγές που έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν, έχουν καταλήξει σε σίριαλ “θερινής νυκτός” ή αν προτιμάτε σε δρόμο στρωμένο με…χαλίκια.

Πρόσφατο το παράδειγμα της απίστευτης απόφασης στα μπαράζ της ανόδου στη Δ’ Εθνική, με την οποία η ΕΠΟ προωθούσε στην επόμενη κατηγορία όλες τελικά τις ομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτά, παρόλο που ήδη είχαν δώσει 6 παιχνίδια, ήδη είχαν…ματώσει οικονομικά, ενώ τα πρόστιμα και οι τιμωρίες παικτών παρέμειναν κανονικά!

Αν αρχίσουμε με τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν αλλά και σε περιπτώσεις τις οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση αλλά τελικά την…πήραν πίσω, σίγουρα θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους για να τις αναλύσουμε.

Και ερχόμαστε στο τώρα…

Το βασικό σχέδιο (από εκεί άλλωστε ξεκίνησε) ήταν η συγχώνευση δύο κατηγοριών, με σκοπό την αναβάθμιση, όπως την χαρακτήρισαν, του ποδοσφαίρου αλλά και για να αποφευχθούν οι όποιες…γκρίνιες από τους φορείς του αθλήματος.

Με την σκέψη λοιπόν αυτή και με εντολή του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΕΠΟ (και φυσικά εντολή άνωθεν…) Γιώργου Σαρρή, ο επικεφαλής της Επιτροπής ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΟ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, προέβη στον καταρτισμό όλων των κατηγοριών, πάντα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί εξ αρχής και με ποιον τρόπο αυτά θα επιτευχθούν. Απομένει η τυπική έγκριση του πλάνου αυτού από τα ΔΣ της ΕΠΟ αλλά και της Football League και Football League 2, η οποία σχεδιάζεται για αρχές Δεκέμβρη.

Οι πληροφορίες του Imathia Sports News (σε επικοινωνία που είχαμε τόσο με τον συνάδελφο Δημήτρη Θεοδώρου, που ασχολείται με το ρεπορτάζ της Δ’ Εθνικής, αλλά και με συναδέλφους στην Αθήνα, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το ρεπορτάζ της ΕΠΟ), αναφέρουν πως είναι καθαρά διαδικαστικό το ζήτημα και είναι οριστική (εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου) η ενοποίηση της Γ΄και Δ’ Εθνικής για τη δημιουργία της “Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ” όπως χαρακτηριστικά θα λέγεται.

Ανάλυση με νούμερα και παράδειγμα

Σύμφωνα με το πλάνο που θα κατατεθεί για έγκριση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ, την περίοδο 2013-2014 η Football League θα αποτελείται από 2 ομίλους των 14 ομάδων, ενώ η ενοποιημένη Γ’-Δ’ Εθνική από 6 ομίλους των 16 ομάδων. Επίσης, την περίοδο 2014-2015 η Γ’ Εθνική ερασιτεχνική θα αποτελείται από 4 ομίλους των 16 ομάδων, κατάσταση στην οποία αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Η νέα Γ’ Εθνική Eρασιτεχνική θα αποτελείται από 96 ομάδες. Πως θα προκύψει αυτό το νούμερο; Από τις φετινές 25 ομάδες της Football League 2, οι 11 θα προβιβαστούν στη Football League, ενώ καμία δεν πρόκειται να υποβιβαστεί στα τοπικά πρωταθλήματα. Μόλις δύο ομάδες θα έρθουν από τη Football league, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των ομάδων της Football League 2 – πλην αυτών που θα έρθουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες – μετατρέπεται σε 16.

Σε αυτές προστίθενται συνολικά 66 ομάδες της Δ’ Εθνικής και άλλες 14 πρωταθλήτριες από τις 53 Ενώσεις της χώρας. Επομένως, το συνολικό άθροισμα είναι 96 ομάδες, οι οποίες θα ταξινομηθούν σε έξι ομίλους από 16 ομάδες έκαστος. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα νούμερα (αν και ο πρόεδρος της ΚΕΔ αλλά και της ΕΠΣ Ημαθίας Γιώργος Καραμελίδης δήλωσε πρόσφατα ότι από τον 3ο όμιλο θα ανέβουν 6 ομάδες, αλλά το νούμερο δεν…βγαίνει), οι 66 ομάδες που θα ανέβουν από τη φετινή Δ’ Εθνική προκύπτουν από την άνοδο 7 ομάδων από κάθε 11άρη όμιλο (7Χ5=35), 7 ομάδων από τον 12άρη όμιλο (7) και 6 ομάδων από τους 10άρηδες ομίλους (6Χ4=24). Ασφαλώς, όλες οι υπόλοιπες ομάδες των δέκα ομίλων θα οδηγηθούν στα πρωταθλήματα των Ενώσεων που ανήκουν.

Παράδειγμα για τον 3ο όμιλο και την Α1 Ερασιτεχνική της Ημαθίας

Ας υποθέσουμε πως τα πρωταθλήματα της Δ’ Εθνικής και της Α1 ΕΠΣΗ τελειώνανε τώρα. Σύμφωνα με τη βαθμολογία του 3ου ομίλου στη “Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική” τη νέα χρονιά θα συμμετείχαν οι Λευκάδια, Πυρσός, Νάουσα, Κοζάνη, Αχιλλέας Νεοκ., Μακροχώρι και Γρεβενά Αεράτα. Στα τοπικά πρωταθλήματα θα αγωνιζόταν του χρόνου οι Κάστορας, Μακεδονικός Κοζ., Παναργειακός και Αλεξάνδρεια.

Από τη Football League 2 και τον Βόρειο Όμιλο που μας ενδιαφέρει θα παρέμεναν στην νέα κατηγορία οι Δόξα Κρανούλας, Εθνικός Σιδηροκάστρου, Οικονόμος, Βατανιακός, Ζάκυνθος, Τυλυκράτης και Τύρναβος. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα μόνο ο Βατανιακός θα ήταν στον ίδιο όμιλο με τις ομάδες μας, αλλά σίγουρα ο καταρτισμός των ομίλων θα έχει διαφοροποιήσεις.

Από τη Football League θα έπεφταν στη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική οι Θρασύβουλος και Επανομή, χωρίς επαναλαμβάνουμε να αποκλείεται οι ομάδες μας να βρίσκονται σε όμιλο μαζί με ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά την Α1 Ερασιτεχνική, αν για παράδειγμα έληγε τώρα το πρωτάθλημα και ο Φίλιππος Μελίκης κατακτούσε την πρώτη θέση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρεί σίγουρη την άνοδο, αφού θα ακολουθήσουν μια σειρά από μπαράζ για να παραμείνουν οι 14 ομάδες από τις 53 πρωταθλήτριες από όλη την Ελλάδα!

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε να μην σας μπερδέψαμε με αυτό το δαιδαλώδες πλάνο που έχει καταρτίσει η ομοσπονδία με σκοπό όπως διακυρήττει, την αναβάθμιση του αθλήματος. Πολύ πιθανό αυτό να ισχύει, αρκεί να υπάρξει ΒΟΗΘΕΙΑ στα σωματεία στην νέα τάξη πραγμάτων, γιατί ειδικά στη νέα Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική, οι ομάδες θα επωμιστούν έξοδα τα οποία δεν τα είχανε μέχρι φέτος (περισσότερα ταξίδια, ίσως και διανυκτερεύσεις) ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα μπαράζ ανόδου από τα τοπικά πρωταθλήματα στη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική.

*Δημήτρης Θεοδώρου

** Sportday

*** “Η Γάτα”

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected