Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Μπούμπα – Τα…δίχτυα των μάνατζερ και η απίστευτη ιστορία

b_280_280_16777215_0___images_stories_13_aafthinoporo_mpoumpaΈνα απενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο, ένα ψεύτικο χαρτί, ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα, τα όνειρα, η απογοήτευση και τελικά η ελπίδα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί μια απίθανη ιστορία ζωής που ξεκινά από τη στρογγυλή θεά του ποδοσφαίρου.

Ένα 17χρονο παιδί που έχει ταλέντο στο να κλωτσάει την μπάλα ονειρεύεται να αφήσει την ανέχεια της οικογένειάς του στην Αφρική και να βρεθεί στην Ιταλία. Τον έχουν τσεκάρει κάποιοι κυνηγοί ταλέντων και έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν.

Κάπου εκεί εμπλέκεται ένας απατεώνας μάνατζερ που του υπόσχεται τα πάντα. Και κάπου εκεί ξεκινάει μια πραγματική οδύσσεια για τον πιτσιρικά, που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος ύστερα από πάρα πολύ καιρό. Θα μπορούσε να είναι το στόρι μιας κινηματογραφικής ταινίας, αλλά είναι πραγματικότητα.

Ο 17χρονος Μπούμπα τον περασμένο Ιούνιο μπήκε στο αεροπλάνο από το Ντακάρ της Σενεγάλης με προορισμό το αεροδρόμιο «Μαλπένσα» του Μιλάνου. Η μητέρα του είχε δώσει όλες τις οικονομίες του για να του βγάλει βίζα ταξιδιού και το εισιτήριο.

Ο Μπούμπα είχε στα χέρια του ένα χαρτί-πρόσκληση από την ομάδα της Κάρπι, που αγωνίζεται στη Β’ κατηγορία της Ιταλίας (Serie B) και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, του μάνατζερ του συλλόγου.

«Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, πήρα αμέσως το τηλέφωνο που μου είχε δώσει ο μεσάζων. Δεν έβγαινε γραμμή, αλλά δεν ήξερα ιταλικά για να καταλάβω τι έλεγε το μήνυμα. Πέρασαν ώρες και δεν είδα κανέναν να με περιμένει» άρχισε την αφήγησή του ο πιτσιρικάς στην εφημερίδα «La Reppublica» που αποκάλυψε το θέμα.

«Ευτυχώς βρήκα έναν συμπατριώτη μου που μου έβγαλε ένα εισιτήριο για να πάω στη Γένοβα όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα μεταναστών από τη Σενεγάλη. Για εβδομάδες ολόκληρες συνέχιζα να καλώ τον αριθμό. Τελικά μου είπαν ότι δεν ίσχυε.

Δεν είχα λεφτά και άρχισα να πουλάω ομπρέλες στο τρένο για να ζήσω. Αυτό το έκανα όλη την ημέρα και το βράδυ έτρεχα στους δρόμους στα περίχωρα της Γένοβας για να μη χάσω τη φόρμα μου. Οσο ο καιρός πέρναγε, απογοητευόμουν. Κατάλαβα ότι με είχαν ξεγελάσει» συνέχισε την αφήγηση της ιστορίας του ο Μπούμπα.

Μέχρι που ένα πρωί άνδρες της αστυνομίας της Γένοβας τον συνέλαβαν στο τρένο. Τα χαρτιά του για την παραμονή στην Ιταλία είχαν λήξει. Ο Μπούμπα τους είπε την ιστορία του, πως έφτασε στην Ιταλία για να παίξει ποδόσφαιρο και πως δεν έβρισκε τον άνθρωπο στην Κάρπι που έψαχνε. Δεν τον πίστεψαν. Τους έδειξε το χαρτί της πρόσκλησης που είχε από τον σύλλογο.

Αποδείχθηκε ψεύτικο. Τον πήγαν στο αρμόδιο γραφείο μετανάστευσης και εκεί έτυχε να βρίσκεται μια γυναίκα δικηγόρος που έχει δώσει τη ζωή της για τους μετανάστες και έχει βοηθήσει πάρα πολλούς αλλά σιχαίνεται το ποδόσφαιρο. Το όνομά της Αλεσάντρα Μπαλερίνι που αποδείχθηκε ο φύλακας άγγελος του Μπούμπα.

Η Μπαλερίνι επικοινώνησε με ανθρώπους της Κάρπι, που της είπαν ότι όντως είχαν τσεκάρει τον πιτσιρικά, είχαν ζητήσει να έρθει στην Ιταλία αλλά κανείς δεν τους είχε ειδοποιήσει για το ταξίδι του πιτσιρικά και μάλιστα πίστευαν πως τους είχε ξεγελάσει ο μεσάζων.

Ο μάνατζερ του συλλόγου Ρομπέρτο Κανέπα είπε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου που καλούσε ο Μπούμπα ήταν δικός του αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες τον είχε αλλάξει και απενεργοποιήσει. Ο Κανέπα ταξίδεψε στη Γένοβα, μίλησε με τον Μπούμπα στο γραφείο της Μπαλερίνι, έφτιαξε όλα τα απαραίτητα χαρτιά και λίαν συντόμως μόλις αυτά βγουν ο 17χρονος θα μπορέσει να προπονηθεί με την Κάρπι. «Θα περάσω από δοκιμή για λίγες μέρες.

Εχω πέντε μήνες να παίξω ποδόσφαιρο, αλλά για μένα αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής μου και δεν θα την αφήσω. Είμαι επιθετικός, αλλά μπορώ να παίξω και στα άκρα» είπε χαμογελώντας. Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε μήνες ο πιτσιρίκος χαμογελά…

Στα χνάρια του Μπαμπακάρ

Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο 17χρονος Μπούμπα, θέλει να μοιάσει σε έναν συμπατριώτη του, τον Κούμα Μπαμπακάρ, που είναι αυτή τη στιγμή πρώτος σκόρερ της Serie B (8 γκολ) με τη φανέλα της Μόντενα μαζί με άλλους δύο. Ο Μπαμπακάρ στάθηκε πιο τυχερός όταν στα 14 χρόνια του έκανε το αντίστοιχο ταξίδι από τη Σενεγάλη στην Ιταλία. Τον είχε καλέσει για δοκιμές η Πεσκάρα και ευτυχώς για εκείνον τον περίμεναν στο αεροδρόμιο και δεν πέρασε την οδύσσεια του Μπούμπα.

50.000 δελτία μη Ιταλών ποδοσφαιριστών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα αρχεία της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Τα 34.800 εξ αυτών είναι στις πολύ μικρές κατηγορίες και τα 14.800 αφορούν ερασιτέχνες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται περίπου κατά 3.000 τον χρόνο!

3.097 νεαροί ποδοσφαιριστές με καταγωγή από την Αφρική είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία της ιταλικής ομοσπονδίας. Την τελευταία σεζόν, για να φτάσουμε σε αυτό το νούμερο, υπήρξε αύξηση κατά 40%.

327 μωρά με καταγωγή από τη Σενεγάλη εγγράφονται κάθε χρόνο στους παιδικούς σταθμούς στην Ιταλία. Μόνο με καταγωγή από το Μαρόκο (1.555) γράφονται περισσότερα και ακολουθούν από την Γκάνα (213).

11 Σενεγαλέζοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στη Serie A (τέσσερις) και στη Serie B (επτά) τη φετινή σεζόν.

*sentragoal.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected