Κατηγορίες
Διάφορα

Αμβούργο – Δείτε το σχέδιο για την απαγόρευση των αυτοκινήτων!

hamburg_420_420Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια τα αυτοκίνητα δεν θα μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν στο Αμβούργο. Ένα τεράστιο δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και πάρκων πρόκειται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο ζωής των κατοίκων του.

Το Green Network, όπως ονομάζεται αυτό το τεράστιο project, αναμένεται να καλύψει το 40% της επιφάνειας του Αμβούργου. Πάρκα, παιδικές χαρές και χώροι αναψυχής θα ενώνονται με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Οι πολίτες και οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν ολόκληρη την πόλη με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα υπάρχουν ακόμα και πισίνες κατάλληλα διαμορφωμένες για θαλάσσια σπορ.

«Οι πολίτες μας είναι αρκετά προοδευτικοί. Πολλοί συνηγορούν στο να ξεφορτωθούν τα αυτοκίνητά τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο για Γερμανούς» δήλωσε ο επικεφαλής των Πράσινων του Αμβούργου Jens Kerstan.

Εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών του Αμβούργου, οι κυβερνώντες θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο αλλά και τους άλλους πολιτικούς για την κλιματική αλλαγή, αφού το Αμβούργο είναι μια πόλη που αντιμετωπίζει τις συνέπειές της. Τα τελευταία 60 χρόνια η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς στους 9o C, ενώ η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 20 cm. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέχρι το 2100 θα ανέβει από 30 έως 110 cm ακόμα.

Υπάρχουν και αντιφρονούντες βέβαια, που υποστηρίζουν ότι αυτός ο χώρος θα ήταν καλύτερα να διατεθεί για οικιστική και εμπορική εκμετάλλευση. Όμως ο υποστηρικτής του Green Network Sven Schulze από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Αμβούργου διαβεβαιώνει ότι «οι επεμβάσεις θα έχουν και οικονομικά οφέλη, αφού θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό μορφωμένων και ικανών ανθρώπων στην πόλη».

Η μόνη άλλη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία έχει επιχειρηθεί κάτι αντίστοιχο είναι η Κοπεγχάγη. Εκεί διαμορφώνονται ήδη 26 ποδηλατόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν το κέντρο της πόλης με τα προάστια. Η πρωτεύουσα της Δανίας θα επιδιώξει να έχει μηδενικό αποτύπωμα CO2 μέχρι το 2050.

*newsit.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected