Κατηγορίες
Super League 1

Κύπελλο Ελλάδας – Τι θα γίνει φέτος με τον φιναλίστ

newego_LARGE_t_1041_106196378_type12438Του Ανδρέα Δημάτου

Ας ξεκινήσουμε με την είδηση. Η εφετινή ποδοσφαιρική σεζόν είναι η τελευταία κατά την οποία ο χαμένος φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος δικαιούται ευρωπαϊκό εισιτήριο (το τρίτο χειρότερο με ξεκίνημα από τον δεύτερο προκριματικό) για το Europa League!

Aπό την τριετία 2015-18 των Κυπέλλων Ευρώπης η UEFA έχει ήδη διευκρινίσει ότι το δικαίωμα συμμετοχής στο Europa θα το έχει μόνο ο Κυπελλούχος κάθε χώρας και αν αυτός έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην Ευρώπη μέση του Champions League, τότε το εισιτήριο θα πηγαίνει στην αμέσως επόμενη ομάδα του πρωταθλήματος και όχι στον χαμένο φιναλίστ!

Τι συμβαίνει εφέτος; Το Κύπελλο Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει στην Ευρώπη ακόμα και τον ΟΦΗ ή τον Πανιώνιο, αν βρεθούν στον τελικό και κατακτήσουν το κύπελλο (σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν το καλύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa με συμμετοχή στα πλέι οφ της διοργάνωσης, ένα βήμα πριν από τους ομίλους) ή αν χάσουν το κύπελλο από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (σε αυτή την περίπτωση θα πάρουν το χειρότερο ελληνικό εισιτήριο για το Europa και θα ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό)…

Μπορεί να βρεθούν στην Ευρώπη ακόμα κι αν χάσουν το κύπελλο από τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια ο Δικέφαλος του Βορά τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ και κατακτήσει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Champions League.

Σε κάθε περίπτωση αν ο ΟΦΗ ή ο Πανιώνιος ή κάποια ομάδα που δεν θα τερματίσει στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος βρεθεί στον τελικό και πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, τότε η τελευταία θέση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος δεν θα οδηγεί στο Europa.

Αν το ζευγάρι του τελικού αποτελέσουν ομάδες από την πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος ή Παναθηναϊκός, αφού ο ΑστέραςΤρίπολης έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια του θεσμού), τότε και οι τέσσερις ομάδες που θα μετάσχουν στα πλέι οφ θα συμμετάσχουν στην Ευρώπη και το εισιτήριό τους θα εξαρτηθεί από τη θέση στην οποία θα τερματίσουν στην ειδική βαθμολογία.

Ολα αυτά ισχύουν μέχρι και για την εφετινή σεζόν. Από του χρόνου και για την επόμενη τριετία μόνο ο κυπελλούχος Ελλάδας και όχι ο φιναλίστ θα δικαιούται ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν ο Κυπελλούχος Ελλάδας έχει εξασφαλίσει θέση στο Champions League, τότε το εισιτήριο θα πηγαίνει στην πέμπτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Και αν η Ελλάδα διατηρηθεί στη 12η θέση στη βαθμολογία της UEFA, τότε ο κυπελλούχος του 2015 θα πάει απευθείας στους ομίλους του Europa, χωρίς να μετάσχει ούτε στον τελευταίο προκριματικό γύρο.

*sentragoal.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected