Κατηγορίες
Super League 1

Σαν σήμερα μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο! (vid)

8da476f72f06a276b1f930cdb28c21f1_LΣαν σήμερα 1η Απριλίου 1984 ο Νίκος Σαργκάνης έκανε μια από τις πιο εντυπωσιακές επεμβάσεις που έχουν γίνει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. 

Η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1983-84 ήταν μία από τις «συνηθισμένες» στην Α’ Εθνική, καθώς όλα τα φαβορί επικρατούσαν εύκολα ή δύσκολα των αντιπάλων τους τέσσερις αγωνιστικές πριν «κοπεί το νήμα» της περιόδου. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής προχωρούσαν σε νίκες αλλά το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στην μάχη του τίτλου, όπου οι «πράσινοι» κέρδιζαν τον Εθνικό με 2-0 στην Λεωφόρο αποσπώμενοι με 5 βαθμούς από τους ισόβαθμους στην 2η θέση Άρη και Ηρακλή (!). Τέταρτος, έναν βαθμό πιο πίσω ο Ολυμπιακός, που επικρατούσε στο Καραϊσκάκη με 2-0 του ΟΦΗ περιμένοντας την ευκαιρία να «αρπάξει» ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τα τέρματα των Μητρόπουλου και Λεμονή δεν επρόκειτο να δώσουν παραπάνω «χρώμα» στην αναμέτρηση αν δεν είχε προηγηθεί η φάση του 52’. Ύστερα από μια επίθεση των Κρητών από δεξιά, ο Γιάννης Πετράκης σέντραρε στο ύψος της μικρής περιοχής και με έναν μόνο αντίπαλο προ της κενής εστίας ο Βλαστός δεν είχε με μια απλή κεφαλιά παρά να στείλει την μπάλλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Όμως την τελευταία στιγμή πετάχτηκε ένα χέρι – χταπόδι του Νίκου Σαργκάνη και απεσώβησε το τέρμα διώχνοντάς την μέσα σε γενικό θαυμασμό σε κόρνερ.

Ο επιθετικός του ΟΦΗ, Θαλής Τσιριμώκος που ακολουθούσε την φάση, μετά το αρχικό σάστισμα κατευθύνθηκε προς το μέρος του διεθνούς τερματοφύλακα και τον ασπάσθηκε δις για την προσπάθειά του. Ήταν μια σκηνή που έμεινε οπωσδήποτε χαραγμένη στην μνήμη των 15.672 θεατών που την παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και σε όλους τελικά τους φιλάθλους, αφού έπαιζε για καιρό ως σήμα εισόδου αθλητικών εκπομπών. Πολλοί έφεραν στον νου τους την απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στο Βραζιλία – Αγγλία 1-0 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 αν και η τελευταία πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Πάντως και οι πολύ παλαιότεροι είχαν να θυμούνται τους Πεντζαρόπουλο, Μανταλόζη, Καραπατή και Ταουξή του Απόλλωνα Σμύρνης να επιδίδονται σε θεαματικές επεμβάσεις.

Το ημερολόγιο έδειξε εκείνο το μεσημέρι στο Φάληρο 1η Απριλίου 1984 με τον Σαργκάνη να «επαναλαμβάνει» κατά κάποιον τρόπο την εμφάνιση με την φανέλλα της εθνικής στον θρίαμβο επί των Δανών το 1980 στην Κοπεγχάγη… που του χάρισε το προσωνύμιο «Φάντομ».

δείτε το βίντεο από το oldfootball.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected