Κατηγορίες
Football League

Σαν σήμερα, το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Άρη!

3409e45349ec9f6b3397bfe10e87a1d0_LΣτις 24 Ιουνίου 1928, ο Άρης κατέκτησε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ιστορίας, νικώντας στο καθοριστικό ματς τον Εθνικό με 3-1.

Αν και υπάρχει η τάση να υποβαθμίζονται όσα συνέβησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, το 1959, το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε σαν σήμερα (24 Ιουνίου) το 1928, είναι αναμφίβολα ιστορικό. Η τιμή να μνημονεύεται εσαεί ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος ανήκει στον Άρη, ο οποίος επικράτησε… στο νήμα του Εθνικού, νικώντας τον 3-1 στο καθοριστικό μεταξύ τους ματς για την τελευταία αγωνιστική.

Όπως αναφέρει το oldfootball.gr, τρεις ομάδες όλες κι όλες μετείχαν σ’ εκείνη την πρώτη διοργάνωση υπό την αιγίδα της νεοσυσταθείσας, τότε, ΕΠΟ. Ήταν οι πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών Ενώσεων, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μόνο που τουλάχιστον στην πρωτεύουσα οι νικητές ήταν μάλλον απρόσμενοι. Η άρνηση του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, αλλά και του Απόλλωνα να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα Πειραιά και Αθήνας, λόγω διαμάχης τους με την ομοσπονδία (τι είχες Γιάννη;), έδωσε την ευκαιρία στον Εθνικό και τον Ατρόμητο να αναδειχθούν πρωταθλητές και να διεκδικήσουν τον πανελλήνιο τίτλο. Οι τρεις ομάδες που σήμερα έχουν καθιερωθεί ως μεγάλες, ίδρυσαν το φθινόπωρο του 1927 το περίφημο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός-Κωνσταντινουπόλεως Ένωση), μια και είχαν ήδη κερδίσει την υποστήριξη των περισσότερων φιλάθλων και ένιωθαν ότι οι μεταξύ τους φιλικοί αγώνες τους απέφεραν περισσότερα κέρδη!

Στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε απουσίες και η μάχη μεταξύ των τριών παραδοσιακών δυνάμεων (από τότε) της πόλης για τον τίτλο ήταν σκληρή. Επικράτησε τελικά ο Άρης, ο οποίος στην τελική φάση δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί. Παρά την ήττα από τον Εθνικό στο Ποδηλατοδρόμιο (3-2), που τον άφησε προσωρινά πίσω, νίκησε αρχικά στις 17 Ιουνίου τον Ατρόμητο με 3-1 και μία εβδομάδα αργότερα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη και επί του πρωτοπόρου Εθνικού στη Θεσσαλονίκη. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ξεκίνημα, επικράτησε τελικά με 3-1 χάρη σε δύο γκολ του Διονύση Καλτέκη και ένα του Κώστα Βικελίδη και αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Μορφή εκείνου του ιστορικού πρώτου πρωταθλήματος για τον Άρη ήταν ο Νίκος Αγγελάκης, ο οποίος πέτυχε τέσσερα γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Σπουδαία ήταν και η συνεισφορά του τερματοφύλακα, Νίκου Κατράντζου, ο οποίος μεταπολεμικά πρόσφερε στο ποδόσφαιρό μας από το πόστο του εκλέκτορα της Εθνικής μας. Οι Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσαούνης, Γκικόπουλος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Ιωαννίδης, Ζαρέν ήταν οι υπόλοιποι παίκτες της πρώτης πρωταθλήτριας Ελλάδας στην ιστορία.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected