Κατηγορίες
Super League 1

Το “δεξί χέρι” του Σάντος, Αλέξανδρος Μανιάτογλου μιλά για τον Πορτογάλο κόουτς και όχι μόνο!

imageΑλέξανδρος Μανιάτογλου. Ο άνθρωπος που έχει ζήσει για μια δεκαετία τον Φερνάντο Σάντος μιλά στον Αρκαδία 93.8 για το κατόρθωμα του Πορτογάλου, την Εθνική μας και τη νέα πρόκληση στο τεχνικό επιτελείο του Αστέρα. Τα μηνύματα στον “Mr.”, ο Ρονάλντο, ο Καραγκούνης και ο “Κατσούρ”. 

Ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου βρίσκεται πλέον στο τεχνικό τιμ του Αστέρα και έχει στην πλάτη του, μεταξύ άλλων, και μία δεκαετία στο πλευρό του Φερνάντο Σάντος που κατάφερε να οδηγήσει την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2016.

Λίγες ημέρες πριν από την μεγαλύτερη στιγμή του Πορτογάλου, ο άνθρωπος που τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στην Ελλάδα, παρουσιάζει στον Αρκαδία 93.8 τον άνθρωπο και προπονητή Φερνάντο Σάντος.

Η συνέντευξή του στον Αρκαδία 93.8

-Έχετε επικοινωνήσει τις ημέρες αυτές του Euro;

“Πριν από κάθε παιχνίδι του εύχομαι καλή επιτυχία και βεβαίως μετά από κάθε ματς έχοντας και τη χαρά του θετικού αποτελέσματος. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει, προσπαθεί με μεθοδικό τρόπο να φτάσει στον στόχο του. Αυτό είναι και από τα βασικότερα προτερήματά του. Δεν έχει αλλάξει καθόλου”.

Ο βοηθός και μεταφραστής του Σάντος στο KoolNews.gr - Κεντρική Εικόνα

-Πίστευες ότι θα φτάσει τόσο μακριά;

“Πιστεύω πάρα πολύ στον προπονητή και άνθρωπο κύριο Σάντος. Εχω ζήσει από πολύ κοντά τη δουλειά του και το πόσο εργατικός είναι και το πόσο πολύ πιστεύει στον εαυτό του και στην εκάστοτε ομάδα που προπονεί. Το ίδιο συνέβαινε και με την Εθνική μας. Πίστευε στην πρόκριση σε κάθε φάση που αγωνιστήκαμε και πραγματικά πίστευε πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά, χωρίς να σημαίνει πως όσα καταφέραμε ήταν λίγα”.

-Πώς ήταν η δεκαετή εμπειρία σου δίπλα του;

“Ειδικά τα πρώτα χρόνια ήταν κάτι το εξωπραγματικό για εμένα και σημαντικό. Διαμόρφωσε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου. Όταν μπήκα σε αυτόν τον χώρο δεν ήξερα τι να περιμένω, όταν ήμασταν μαζί στην ΑΕΚ. Σιγά σιγά με αποδέχτηκε, όχι ως έναν απλό μεταφραστή-διερμηνέα, αλλά ως έναν ισότιμο συνεργάτη που άκουγε την γνώμη μου, ενίοτε την ασπαζόταν, άλλες φορές όχι. Το σημαντικό είναι πως είναι ένας άνθρωπος που ακούει τους συνεργάτες του, γνωρίζει όσα γίνονται στα αποδυτήρια, έχει καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο πως το 95%, για να μην πω το 100% τον χαρακτηρίζει ως δίκαιο και πολύ καλό προπονητή. Ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει το ποδόσφαιρο που παράγει”.

Μανιάτογλου, Σάντος

-Ο Σάντος τι χαρακτήρας είναι; 

“Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι άλλο ο προπονητής Σάντος και άλλο ο άνθρωπος Σάντος. Κάποιος αν τον δει στον δρόμο θα τρομάξει να τον αναγνωρίσει. Μιλάμε για έναν πρόσχαρο άνθρωπο που θα μοιραστεί μαζί σου ιστορίες που του έχουν συμβεί, θα σε πειράξει, θα σε κάνει να γελάσεις. Παρότι βγάζει μια διαφορετική αίσθηση, είναι πολύ φιλικός.

Τον προπονητή Σάντος θα τον χαρακτήριζα πάρα πολύ σοβαρό, μεθοδικό και οργανωτικό και λάτρη της πειθαρχίας. Θέλει να νιώθει πως έχει τα πάντα υπό έλεγχο γιατί ταυτόχρονα θα έχει αφήσει ελάχιστα στην τύχη. Είναι κάτι που τον βοηθά και έχει τις επιτυχίες που αξίζει”.

-Συμφωνείς πως κατάφερε να βάλει τον Κρστιάνο Ρονάλντο σε καλούπι; Παρατήρησες κάτι τέτοιο;

“Οι δυο τους έχουν εξαιρετική σχέση. Μια σχέση που ξεκινά από τότε που ο κύριος Σάντος ήταν προπονητής στην Σπόρτινγκ και ο Ρονάλντο βρισκόταν στις ακαδημίες προτού κάνει το βήμα για την Μάντσεστερ. Ημουν παρών σε μία συνάντηση που παίξαμε φιλικό με την Πορτογαλία προτού πετάξουμε για το Μουντιάλ της Βραζιλίας και κατάλαβα πόσο τον σέβεται ο Ρονάλντο ως άνθρωπο και προπονητή. Εχει μια δόση αλήθειας αυτή η ιστορία που λέγεται. Μιλάμε για έναν παίκτη με τεράστιο εγωισμό που έχει καταφέρει τα πάντα. Με τον κύριο Σάντος κατάφερε να τιθασεύσει το εγώ του και να το βάλει στην υπηρεσία της ομάδας και τον βοήθησε ο ίδιος ο προπονητής με τον τρόπο που τον έβαλε να αγωνίζεται, να τον αποφορτίσει και να μην νιώθει πως όλα εξαρτώνται από αυτόν. Του έβγαλε την πίεση που αισθάνεται”.

-Χρειάστηκε να το κάνει και στην Εθνική; Υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις; 

“Ισχυρές προσωπικότητες φυσικά και υπήρχαν στην Εθνική μας, όπως ο Καραγκούνης ή ο Κατσουράνης, παίκτες που είχαν σηκώσει το ευρωπαϊκό, αλλά θεωρώ πως αυτού του τύπου οι προσωπικότητες επί των ημερών μας, είχαν βάλει το εγώ κάτω από την ομάδα γιατί είχαν καταλάβει πως μέσα από την καλή πορεία της ομάδας θα μπορέσουν να έχουν μεγάλες επιτυχίες όπως έγινε και το 2004”.

-Αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα; Ολοι θυμόμαστε την ερώτηση ενός Βρετανού δημοσιογράφου στο Euro όπου συμμετείχε η Εθνική, πριν από το ματς με την Γερμανία, αλλά το ζήσαμε και στη συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας και τους Ελληνες.

“Λατρεύει την Ελλάδα και το λέει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Οι Ελληνες τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έφυγε για πρώτη φορά τότε από την Πορτογαλία. Δεν είναι ψέμα πως όταν ήταν στην Ελλάδα νοσταλγούσε την Πορτογαλία και όταν ήταν στην Πορτογαλία νοσταλγούσε την Ελλάδα. Εγινε η δεύτερή του πατρίδα, δεν θεωρεί πως είναι ξένος. Με τις δηλώσεις τότε στο ευρωπαϊκό αλλά και τις τωρινές, αποδεικνύει πόσο πολύ αγαπά τη χώρα μας και τον λαό της”.

-Πώς και δεν τον ακολούθησες στην Πορτογαλία; Υπήρχαν τέτοιες σκέψεις;

“Ηταν λίγο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Το είχαμε συζητήσει ως ενδεχόμενο, μου είχε εκφράσει και ο ίδιος τη θέλησή του για να συμβεί. Φυσικά ήταν και δική μου επιθυμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πήγε ως ομοσπονδιακός προπονητής και εγώ δεν είμαι 100% Πορτογάλος, αν και η μητέρα μου είναι από εκεί. Εδώ είχα μία δουλειά ως συνεργάτης του και μεταφραστή του και φυσικά είχε και άλλους Ελληνες όπως ο κύριος Φύσσας ή ο κύριος Βόκολος ή ο κύριος Πανταζής. Από την πορτογαλική ομοσπονδία ήταν λογικό να στραφούν σε Πορτογάλους για να στελεχώσουν το τιμ του, όπως και έγινε. Ποτέ δεν ξέρεις στο μέλλον…”

Του έστειλες τις ευχές σου για τον τελικό;

“Θέλω να τον αφήσω να χαρεί με την ομάδα του αυτήν την τεράστια επιτυχία αλλά σίγουρα θα μιλήσουμε πριν από το ματς. Θα του μεταφέρω ξανά την στήριξη όλων μας και πως η πίστη και η δύναμή μας είναι στο πλευρό του για να πετύχει αυτόν τον μεγάλο στόχο. Αλλωστε το είχε πει από την αρχή του τουρνουά πως στόχος της Πορτογαλίας είναι η κατάκτηση του τροπαίου”.

-Να κλείσουμε με τις εντυπώσεις σου από τη μέχρι τώρα συνεργασία με τον Αστέρα…

“Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη του Αστέρα. Μου έχουν φερθεί πάρα πολύ όμορφα και με έχουν κάνει να νιώσω από την πρώτη στιγμή μέλος της οικογένειας. Η συνεργασία μου είναι καταπληκτική και είμαι σίγουρος πως θα προσφέρω από τη δική μου την πλευρά για να πετύχει η ομάδα τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει”.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected