Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Τα αίτια της βαριάς ήττας του Ολυμπιακού

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Και πιο σύντομα δε γινόταν. Κλείνοντας την προηγούμενη στήλη του Ολυμπιακού, ανέφερα «θα έρθουν και οι βραδιές που δε θα πάνε όλα σύμφωνα με το πλάνο, ή τα σουτ δε θα βρίσκουν στόχο και μπορεί να έρθουν και ήττες και ακόμα χειρότερα να έρθουν με άσχημο τρόπο». Αυτό ακριβώς λοιπόν συνέβη χτες βράδυ στο ΣΕΦ, με τους ερυθρόλευκους να γνωρίζουν μεγάλη ήττα από την ομάδα της Αρμάνι, δεχόμενοι σχεδόν 100 πόντους!

Κατώτεροι των περιστάσεων και εναντίον μιας ομάδος, που δείχνει ότι φέτος έχει το κάτι διαφορετικό με τις προσθήκες των James και Nedovic, η οποία παίζει πολύ πιο ώριμα απ’ ότι την είχαμε συνηθίσει. Οι λόγοι αυτής της συντριβής δεν ήταν ούτε η υπερβολική ευστοχία της Αρμάνι, ούτε οι διαιτητές, ούτε η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια της διαβολοβδομάδας, ούτε η απουσία ενός σημαντικού guard του Strelnieks.

Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία, αν κανείς δε θέλει να παραδεχτεί πως ο Ολυμπιακός χτες ήταν απλά κακός. Επέτρεψε στην Αρμάνι, ή μάλλον πιο σωστά, η Αρμάνι ανάγκασε τον Ολυμπιακό στο να της επιτρέψει να παίξει το παιχνίδι στο δικό της ρυθμό και θα εξηγήσω τι εννοώ. Έχεις απέναντι σου μια ομάδα με όπλο της την έφεση στο σκοράρισμα και τον γρήγορο ρυθμό και ενώ παίζεις στο γήπεδο σου, παρασύρεσαι σε ένα διαγωνισμό ποιος θα ευστοχήσει στα πιο πολλά.

Και τώρα θα εξηγήσω τι εννοώ με τον όρο ανάγκασαν οι Ιταλοί τον Ολυμπιακό.

Από την αρχή της αναμέτρησης, η άμυνα επάνω στους guard των ερυθρολεύκων ήταν ασφυκτική με αποτέλεσμα να μην μπορεί στην επίθεση ο Ολυμπιακός να αποτυπώσει το πλάνο που είχε ο coach Blatt. Η πίεση έφερνε βιαστικές επιλογές και πολλά λάθη, βγάζοντας εύκολους αιφνιδιασμούς για τη φιλοξενούμενη ομάδα. Όσο συνέχιζε η Αρμάνι να βρίσκει εύκολο καλάθι, τόσο αποκτούσε ψυχολογία και αυτοπεποίθηση και τόσο περισσότερο έμοιαζε το καλάθι του Ολυμπιακού σα βαρέλι.

Παρ’ όλα αυτά, στο 1ο ημίχρονο η ομάδα του Πειραιά έβρισκε λύσεις στο πρόσωπο του Milutinov και του Πρίντεζη, αλλά και του Μάντζαρη (πάλι διαφορετικοί πρωταγωνιστές σε σχέση με τα άλλα ματς, πλην του Milutinov). Το ξεκίνημα της 3ης περιόδου ήταν εκπληκτικό, αλλά δυστυχώς μόνο το ξεκίνημα, αφού συνολικά οι Ιταλοί σκόραραν 27 πόντους με πρωταγωνιστή τον Nedovic. Όσο ο Ολυμπιακός πήγαινε χαμηλά τη μπάλα στο post και στα miss match (ενδεικτική φάση το ποστάρισμα του Timma στον Micov που έδωσε καλάθι και φαουλ), επιδίωκε τις επαφές και έδειχνε να ξυπνάει και να φέρνει το ματς στα μέτρα του.

Τι πήγε στραβά και χάθηκε ξανά το momentum; Η άμυνα. Οι αλλαγές στα screen των pick n roll της Αρμάνι, εξέθεταν συνεχώς τον Milutinov, που έμενε ψηλά με κοντύτερους αντιπάλους και τον έπαιζαν στα πόδια. Εκεί μπήκαν και κάποια μεγάλα σουτ κυρίως από τον σέρβο σταρ Nedovic και κάπου σε κείνο το σημείο η ζυγαριά είχε ήδη γύρει. Η Αρμάνι συνέχισε πιστή στο πλάνο της σε άμυνα και επίθεση, ο Ολυμπιακός από την άλλη έδειχνε να μην βρίσκει λύσεις και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 75-99.

Η ήττα ήταν το καλύτερο μάθημα που μπορούσαν να πάρουν οι παίχτες του Ολυμπιακού και κυρίως οι rookies στον κόσμο της Ευρωλίγκα, εν όψει της συνέχειας για τις δυσκολίες που κρύβει το κάθε παιχνίδι είτε παίζεις εντός είτε εκτός. Θέλει, όπως έλεγε και μετά τη νίκη επί της Μπασκόνια ο προπονητής του Ολυμπιακού, «χαμηλά το κεφάλι και δουλειά για να γίνουμε καλύτεροι» και δεν είχε καθόλου άδικο. Άλλωστε, είμαστε μόλις στην 3η αγωνιστική και το ίδιο ισχύει για όλες τις ομάδες, όπως έγραψα και για τον Παναθηναϊκό χτες.

Συνοψίζοντας, το μάθημα αυτό από την Αρμάνι πρέπει να εκμεταλλευτούν τώρα οι ερυθρόλευκοι και να μάθουν να διαχειρίζονται και καταστάσεις στους αγώνες που δε θα προηγούνται, αλλά θα κυνηγούν το σκορ. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο λείπει εδώ και μια τριετία από την ομάδα και είμαι σίγουρος πως μέσα από την εμπειρία των αγώνων θα έρθει και η στιγμή που θα γυρίζουν τα ματς και θα γυρίζουν και πιο εύκολα απ’ ότι θα περιμένουμε. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη μετά το ματς με τη Μακάμπι.

Υ.Γ.1 Δεν χρειάζεται να τα βάζουμε με τον James που πήρε το τελευταίο σουτ, άλλωστε και ο Ολυμπιακός αν κέρδιζε το πιο πιθανό ήταν να παρασυρθεί και να πάρει την τελευταία επίθεση.
Υ.Γ.2 Η αλήθεια είναι ότι τελικά έλειψε από το ματς ο Strelnieks που πέρα από το πολύ καλό σουτ που διαθέτει, προσφέρει ηρεμία στην επίθεση.
Υ.Γ.3 Αν έχανε 24 πόντους στη Μόσχα ή στη Βιτόρια και κέρδιζε την Αρμάνι χτες, θα ήταν όλα καλα;;

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected